El Gran Recapte d’Aliments 2022 ja té dates: divendres 25 i dissabte 26 de novembre. Com sempre, aquesta iniciativa organitzada pel Banc dels Aliments es porta a terme a mercats i supermercats de tota Catalunya. És la catorzena edició que arriba en el seu format mixt instaurat arran de la pandèmia, és a dir, que es poden fer donacions als supermercats però també es poden fer aportacions econòmiques a les línies de caixa dels establiments col·laboradors. Les donacions econòmiques es podran fer en tots els establiments, però compte perquè la recollida física d’aliments no, i caldrà informar-se abans per saber si al lloc on anem es poden fer o no les aportacions físiques.
A Gavà concretament n’hi haurà set punts on sí que hi haurà recollida física (supermercats Bon Àrea, Caprabo, Condis, i Carrefour del Centre Comercial Barnasud), mentre que la resta de punts només admetran aportacions econòmiques. Aportacions, per cert, que es podran fer fins després d’aquests 25 i 26 de novembre, exactament fins el 6 de desembre.
Josep Maria Comas, un dels coordinadors del Gran Recapte a Gavà, ens ha explicat que ara mateix “tenim coberts en un 25% els set punts de Gavà on hi haurà recollida física, i per tant necessitem voluntaris per poder cobrir aquests punts”. Per apuntar-s’hi només cal entrar a la pàgina web del Gran Recapte i seguir les instruccions.
La recollida física va patir un sotrac amb la pandèmia, però la seva recuperació era molt important: “Abans de la pandèmia recollíem habitualment unes 5 tones d’aliments, però l’any passat, que només vam fer aportacions econòmiques, es va arribar només a 3 tones. La disminució és important perquè manca l’efecte crida. A més, és important aquesta recollida perquè la gent sap exactament que allò que dona és real, mentre que si dona diners pot desconfiar de com arribaran aquests diners al final”.
En el cas que s’opti per la tradicional aportació física, Comas recorda que els més necessitats són “la llet, que estem sota mínims, l’oli, la farina, i en general els aliments bàsics que tinguin una caducitat més llarga. També són importants els aliments que després no necessiten ser cuinats”.
Segons Comas, “gairebé unes 1.300 persones necessiten aquest ajut per poder sobreviure, i per tant ens hem de conscienciar tots i ser solidaris amb la gent que tenim al nostre costat”. La situació és complexa per a tothom, però les actuals circumstàncies ho compliquen tot encara més, així que Comas espera que “aquest retrobament amb l’aportació física d’aliments” després de dos anys en que el Gran Recapte només ha funcionat amb aportacions econòmiques “trenqui aquesta dinàmica dels dos darrers anys, en que hem recaptat menys que abans, i puguem omplir els nostres magatzems. Tenim previsions de que no recuperarem les 5 tones, però que augmentarem el recaptat l’any passat i arribarem a les 4 tones”.
Tant de bo sigui així!!