estudiants noruecs
Gran, proble noruec d'on venen els estudiants de l'intercanvi

Avui divendres acaba l’estada a Catalunya d’un grup d’estudiants noruecs. La iniciativa s’emmarca dins d’un programa d’intercanvi cultural i lingüístic de l’Institut de Bruguers que suposa que, al febrer, un grup d’alumnes gavanencs s’està una setmana a Noruega, i ara són ells els que s’estan una setmana aquí.

Els estudiants noruecs provenen de l’escola Hadeland Vidergâende, ubicada a la ciutat de Gran, que és una de les tres municipalitats del districte de Hadeland, al sud-est de Noruega, i que es troba a uns 50 quilòmetres d’Oslo. De la seva banda, els alumnes gavanencs que realitzen l’intercanvi són de primer de Batxillerat, tot i que en les activitats que es fan a l’Institut de Bruguers també hi prenen part alumnes d’ESO.

estudiants noruecs
Activitats d’acomiadament dels estudiants noruecs, avui a l’Institut de Bruguers

L’intercanvi amb aquesta escola es fa des del curs 2012-2013, fa ja 7 anys. Sebastià Valls, professor de llengua i literatura catalana i un dels coordinadors del projecte d’intercanvi, destaca que amb aquest projecte “nosaltres al febrer veiem l’autèntica Noruega, a 20 graus sota zero i dos metres de neu, i ells a l’abril venen aquí a aprendre castellà i a entrar una mica dins de la cultura catalana”. Els joves noruecs a més aprofiten per “visitar Barcelona, fer shopping, que és una activitat que els agrada molt, i també els agrada molt anar a la platja i viure una situació diferent a la que tenen allà ara mateix, que és de gairebé deu graus sota zero”.

Valls considera que aquesta “és sens dubte una oportunitat extraordinària per tal que els nostres alumnes puguin conèixer una realitat que, tot i que podem pensar que vivim en un món global, al final l’impacte quan arriben allà és extraordinari”. A més, el viatge a Noruega permet als estudiants gavanencs “millorar les seves competències en llengua anglesa, ja que allà tothom parla un anglès perfecte a banda del noruec, i per tant la immersió és total perquè han d’estar constantment parlant en anglès per fer qualsevol cosa”.

Els estudiants noruecs han aprofitat la seva estada amb alumnes gavanencs per visitar altres indrets a banda de Gavà. Entre d’altres, han estat a Barcelona, a Port Aventura, i a Sitges. Anne Charlotte Orvang Mollerop, una de les estudiants noruegues, ens ha explicat que l’intercanvi “ha estat una experiència molt maca i excitant i hem aprés molt”. Kate Malin Petersbakken també s’ha mostrat molt contenta en dir-nos que “l’experiència m’ha agradat molt, hem conegut a molta gent, hem aprés molt de l’idioma castellà, i ha estat una estada molt maca”. Les dues estudiants destaquen Port Aventura com “la part més excitant d’aquest viatge”, tot i que Anne Charlotte també recorda molt Sitges, “una ciutat que és molt preciosa”.