Hayat Rguibi visita Gavà
Hayat Rguibi.

L’activista sahrauí Hayat Rguibi estarà aquest dimarts, 8 d’octubre, a Gavà per exposar la seva lluita com a periodista per trencar el bloqueig informatiu que envolta el conflicte del Sàhara Occidental. La seva visita s’emmarca dins el projecte de Ciutat Defensores dels Drets Humans a la qual el nostre municipi s’ha sumat un any més i s’encabeix, a la vegada en el GavàMón.

Hayat Rguibi Va néixer en Smara i va créixer a la ciutat més important dels territoris ocupats, Al-Aaiun. Sent encara adolescent, l’any 2005, va participar en la creació d’una organització de joves en lluita contra l’ocupació, en el marc de les mobilitzacions que es van produir en Al-Aaiun i altres localitats.

Anys després, al 2009, es va involucrar en el projecte Equipe Media, al qual segueix dedicant els seus esforços amb l’objectiu de trencar el silenci forçós i denunciar les vulneracions de drets humans que es produeixen en els territoris ocupats del Sàhara Occidental. El mes de març passat, la tasca d’Equipe Media va ser reconeguda amb el XIIè Premi Internacional de Periodisme “Julio Anguita Parrado”; el jurat va valorar “el seu esforç col·lectiu per fer un periodisme de gran qualitat, en quatre idiomes, que subministra informació a periodistes de tot el món i lluita per posar el focus sobre un conflicte oblidat pels mitjans de comunicació”.

Rguibi forma part també del Fòrum Futur de Dones Sahrauís, nascut fa aproximadament una dècada. Es tracta d’un col·lectiu que reivindica el paper de la dona en la lluita contra l’ocupació marroquina i pels drets del poble sahrauí. Segons explica Rguibi, “moltes de les dones que conformen el Fòrum han estat preses polítiques i conviuen amb dures històries de vida”.

La pròpia Rguibi ha sofert greus tortures i ha passat per la presó. Al 2010, quan tenia 20 anys, va ser detinguda a l’aeroport d’Al-Aaiun, acusada d’haver participat en el campament de protesta de GdeimIzik. L’activista va passar sis mesos empresonada. Actualment es troba en llibertat provisional, i des del 2013 resideix a Espanya. Primer es va traslladar al País Basc, i després a Lanzarote.

La trobada a Gavà amb Hayat Rguibi tindrà lloc a l’Espai Maragall, a les 18.30 hores.