50 aniversari del Bruguers
Descobriment d'una placa commemorativa del 50è aniversari

L’Institut de Bruguers es va construir en uns terrenys que pertanyien a la Masia de Can Tintorer i va entrar en funcionament l’octubre de 1968. Va ser el primer institut públic de Gavà i va atendre la demanda educativa, no només de la ciutat, sinó de ciutats veïnes. Ara, 50 anys després, s’ha convertit en un referent de qualitat educativa.

Per celebrar el 50è aniversari s’han programat tot un seguit d’activitats que es van iniciar ahir a la tarda. L’acte va començar amb el descobriment d’una placa commemorativa a càrrec de la primera alumna matriculada al centre, Pilar Gracia, acompanyada del director , David Serres, la directora adjunta de Serveis Territorials del Baix Llobregat, Carme Ortonobes i l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez. La projecció d’un vídeo dels cinquanta anys del centre i d’un altre en què l’alumnat fa un musical i animat recorregut per les instal·lacions així com les actuacions musicals a càrrec d’Estrella Carvajal, Laura Colago, Mariona Català, Laia Campanyà i Claudia López es van intercalar amb els parlaments.

El director de l’institut va fer un repàs a la història del centre davant una sala d’actes plena i integrada per la comunitat educativa actual, la primera directora de l’institut, així com professorat i alumnat que han passat durant aquest anys pel centre. Entre les anècdotes que va explicar algunes tenien relació amb les mines prehistòriques. Es dóna la circumstància que als anys 80 un professor va trobar una entrada cap a a les mines sota el despatx del director. Després d’aquest incident van començar les excavacions. Avui dia sota la taula del director hi ha una porta que condueix a una de les mines “L’institut de Bruguers i les mines compartim protagonisme i espai”, va dir Serres.

Per al director “la funció de l’institut ha estar i és la d’acompanyament dels alumnes. Educar significa orientació, és acompanyament de la vida tant a la part emocional com acadèmica” i va afegir que “El Bruguers sempre ha tingut aquest tarannà per assolir aquest èxit educatiu. D’aquí als grans projectes que sempre han començat en el centre. Recordem projectes esportius, de cultura popular com el naixement dels castellers, d’educació per la pau, el carnestoltes i tots els projectes que avui dia funcionen”. El director es va mostrar satisfet del treball fet i amb “les il·lusions intactes per construir futur 50 anys més”.

La directora adjunta de Serveis Territorials del Baix Llobregat, Carme Ortonobes, després de felicitar a tots els treballadors “que durant mig segle heu treballat de valent per aconseguir els objectius proposats educant ciutadans i ciutadanes” va destacar “el constant esperit de treball i superació que ha caracteritzat el centre educatiu per millorar l’educació i aconseguir l’èxit educatiu” i va remarcar que “l’Institut de Bruguers ha sabut incentivar als seus alumnes perquè siguin actius i s’impliquin en el seu propi procés aconseguint un referent de qualitat educativa on s’han materialitzat molts somnis i il·lusions”.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, que va ser alumna de l’institut, va assegurar que “per a mi és un orgull, una satisfacció poder compartir aquesta celebració, aquest 50 anys construint futur, com diu el lema, amb tots i totes, amb l’equip docent, el professorat, alumnat, pares i mares. Celebrar 50 anys que heu dedicat el millor de tots i totes vosaltres per educar els ciutadans i les ciutadanes de la nostra ciutat”.

L’alcaldessa va recordar que “és molt important i val la pena mirar enrere i posar en valor tot el que s’ha fet. I s’han fet moltes coses en aquest institut, un referent a Gavà, un lloc on s’ha desenvolupat una part molt importa tant a nivell educatiu com a personal de molts i moltes gavanencs i gavanenques” .

Raquel Sánchez va recordar la recent visita del conseller d’Ensenyament que va anunciar la renovació integral del centre. “Vam explicar-li la trajectòria del centre i estem convençuts del seu futur. És veritat que el més important és el contingut no el continent però aquest també és molt important i estic convençuda que en els propers anys d’una vegada per totes veurem una millora integral de l’institut. Farem tots els possibles perquè això sigui així”.

La representació de l’obra Bodas de Sangre dirigida per Fernando Mediavilla i protagonitzada per exalumnes de fa 25 anys va posar el final a l’acte d’inici del programa de celebració que finalitzaran el 27 d’octubre amb la representació d’aquesta obra a l’Espai Maragall