III Ball Rams a Gavà
El Ball de Rams és un dels balls més populars arreu de Catalunya

Aquest dissabte, coincidint amb la festivitat de Sant Pere, patró de la Festa Major d’estiu, Gavà tornarà a dansar al ritme del Ball de Rams, una tradició recuperada per l’esbart Brugués ara tres anys i que, aquest 2019, espera repetir, si més no, l’èxit de convocatòria assolit l’any passat. La cita serà a la plaça de l’Església, a la sortida de l’ofici solemn a la parròquia de Sant Pere, al voltant de les 12 hores, i segons el director de l’esbart, Joan Martí, volem que tothom sanimi perquè és molt fàcil i divertit. Tot i que l’entitat va fer una assaig obert dimecres, Martí explica que els passos, típics de moltes danses catalanes, saprenen de seguida.

Recordem que el Ball de Rams es dansa en parella. Primer es fa una entrada en filera i fan unes voltes. En la segona música es fa la coreografia i en la tercera peça les parelles ballen agafades al seu aire.

Martí es mostra satisfet que en tant poc temps lacollida ciutadana hagi estat tant bona i precisa que la idea és que es consolidi com una tradició ben coneguda i arrelada. En aquest sentit, Martí també creu que seria una bona idea ensenyar la Tornaboda típica del Carnaval perquè així, tothom pogués dansar-la amb nosaltres com ja fan amb el Patatuf.

Dansa amb llarga tradició

El Ball de Rams és un dels balls més populars arreu de Catalunya, tot i que ja fa molts anys que no es celebra a cap població amb seva forma original. La dansa és i ha estat sempre un ball d’envelat i, excepte en casos molt puntuals, no hi havia ni coreografia ni música pròpia, sinó que generalment es feia servir algun valset de moda i l’única condició per a participar era que el ballarí comprés i regalés un ram de flors a la seva parella de ball.

Gavà no era una excepció a aquesta norma i durant un parell de dècades es va poder ballar el ball de rams a l’envelat situat al capdamunt de la Rambla. No hi ha constància que es fes en època de la República, perquè les primeres evidències escrites es remunten a finals dels anys 40. El ball de rams no era pas l’únic ball popular de Festa Major, hi havia del ball de la toia i el ball del fanalet. Gavà, igual que moltes altres poblacions, seguia la moda que imperava a l’època.