Imma Cortina presenta el seu llibre a Gavà

Imma Cortina presenta el seu llibre a Gavà. El Club de lectura de muntanya Fita i Petjada de la Unió Muntanyenca Eramprunyà organitza, aquest divendres, una nova trobada literària. En aquets cas, la cita serà amb Imma Cortina Grau, autora de la novel·la “Només ho saben les muntanyes”, guanyadora del XVIII Premi Sebastià Juan Arbó.

Es tracta de la primera obra important d’aquesta mestra de professió que, des de fa molts anys, treballa en el projecte educatiu de l’escola de Fonollosa.

Cortina, que fins ara havia escrit articles en revistes i contes i obres de teatre per a l’escola, s’endinsa en aquesta història construïda sobre una trama de misteri ambientada al monestir de Montserrat a les darreries del segle XVI, quan la comunitat de monjos depenia de la Congregació de San Benet de Valladolid, en temps del rei Felip II.

La trama

Una epidèmia de febre tifoide comença a matar als monjos arreplegats a la infermeria, però el que surt de la normalitat és el fet que la majoria dels morts són els monjos autòctons i no els observants enviats per a portar un control sobre l’acompliment de la norma benedictina, i de pas, dels béns del ric monestir.

Fra Mateu Lloret, un jove monjo gens conformista, creu que les morts són sospitoses de no ser per causa natural i es disposa a investigar.

Aquest fet històric documentat lliga amb una història paral·lela del 2010, on els protagonistes són en Pep i la Irene, dos joves que passen uns dies de recolliment a Montserrat amb un motiu comú relacionat amb les seves pèrdues personals.

Tots dos, inspirats pel sepulcre de Benet de Tocco, enviat papal mort durant la recerca de la veritat del cas del segle XVI, s’endinsen en el fosc succés creant la seva pròpia resolució dels fets.

Cortina, una gran amant de la muntanya de Montserrat, ha sabut construir un personatge més amb la natura i el paisatge que li és tan familiar. La serralada com a símbol espiritual, cultural, històric, reflex dels sentiments, de les contradiccions humanes i confident de secrets encara ocults.

Un dels grans mèrits de l’autora és aquesta unió d’emocions i ambient, de personalitats i elements naturals, tot amb un llenguatge acurat, formal en una època, col·loquial en una altra, poètic quan cal.

L’acte es farà a la seu de l’entitat, al carrer de Salvador Lluch, 6 de Gavà, a les 20 hores.