Fira d'Espàrrecs
La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, i l’alcaldessa de Gavà han inaugurat aquest matí la 66ª Fira d’Espàrrecs de Gavà

La 66ª Fira d’Espàrrecs de Gavà ja està en marxa. La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, i l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, han presidit l’acte d’inauguració aquest matí acompanyades pels president i vicepresident de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, Josep Pañella i Salvador Barri respectivament, i pel tinent d’alcalde de Comerç, Civisme i Promoció de la Ciutat de l’Ajuntament de Gavà, Ramon Castellano. A més, entre els membres de la comitiva inaugural, hi havia representants de tots els partits polítics amb presència en el Ple Municipal, representants de moltíssimes entitats de la ciutat, així com ciutats anònims i també representants de ciutats veïnes.

Raquel Sánchez, en el seu parlament inaugural, ha aprofitat la presència de la consellera per “transmetre-li que la pagesia de Gavà és viva, és veritat que no té la força que tenia fa uns anys però també és cert que continua sent, més enllà d’un valor natural i paisatgístic, un sector d’activitat econòmica”.

L’alcaldessa s’ha adreçat directament a Jordà quan ha assegurat que “no calen tants esforços, al final si ens posem a treballar en les quatre coses que necessiten els pagesos i que necessita la ciutat podrem fer que aquest sector esdevingui més productiu i que es pugui garantir la seva pervivència”.

Sánchez ha explicitat a Jordà el seu “compromís per treballar de valent i fer les modificacions que sabem que s’han de fer, fer unes petites inversions en infraestructures ja que les infraestructures són absolutament necessàries per poder garantir la continuïtat d’aquesta activitat”. L’alcaldessa, doncs, ha garantit a la consellera que “ens tindreu a les administracions locals i als pagesos treballant colze a colze per fer tot això efectiu”.

L’alcaldessa ha tingut també en el seu parlament un record per Enric Querol, ex-Síndic de Greuges gavanenc que ens acaba de deixar. Sánchez l’ha recordat com “una persona molt implicada amb la vida de la ciutat i també molt implicada amb aquesta Fira que la vivia com la vivim avui tots nosaltres, amb aquesta il·lusió, aquesta estima, aquesta passió, i aquest sentiment d’orgull pel fet de mantenir les nostres tradicions i la nostra identitat”.

Teresa Jordà, que no ha dubtat en exclamar que “a Gavà es fa sens dubte el millor espàrrec del món”, s’ha mostrat molt sorpresa perquè “sabia que a Gavà hi ha espàrrecs però el que no sabia és que també sou extremadament artistes, i per mi és un honor i un orgull haver descobert una meravella d’aquestes característiques”.

Jordà ha assegurat que “la pagesia és imprescindible en aquest país encara que molts ciutadans encara no ho saben, i igual d’important és el Parc Agrari, que per nosaltres i per vosaltres és un polígon d’activitat econòmica que hauria de ser frenètica, i és també i ha de ser una peça clau en el mapa agrari del nostre país, i per tant l’hem de preservar, dignificar i a l’hora modernitzar”.

La consellera ha aprofitat per anunciar que el Parlament de Catalunya “està tramitant una llei d’espais agraris que serà un instrument cabdal per tal justament de preservar, dignificar i modernitzar aquest fantàstic Parc Agrari, un motor de la pagesia que és cert que batega feble però que farem que bategui com li pertoca”.

Josep Pañella també ha reivindicat que “queda molt per fer a la zona agrícola de Gavà, i tant la Generalitat com l’Ajuntament com el Parc Agrari tenen molt a dir”, especialment atenent al fet que “aquest ha estat un any difícil pels pagesos de la nostra ciutat ja que les fortes pluges de la primavera, les de l’agost, les de Sant Ramon i les de la tardor van provocar un excés d’aigua que varen portar molts problemes als conreus amb pèrdues importants a la nostra collita”. Pañella, però, ha posat de manifest que “amb molt esforç i lluita ens hem tornat a aixecar perquè la pagesia de Gavà no es rendeix mai”.

Salvador Barri, de la seva banda, ha volgut retre homenatge a Montserrat Mestres, “la persona que realment ens ha donat aquest canvi, aquest impuls en l’estètica de les paneres, que l’any 1964 va començar a fer aquestes paneres artístiques que avui esteu gaudint tots, és una persona que no hi has prou mèrits per poder donar-li les gràcies per aquest canvi en l’estètica de les paneres que ella va impulsar a la nostra Fira d’Espàrrecs”.

La Fira, doncs, ja es pot visitar des de les 11 d’aquest matí, hora en la qual els primers visitants ja han pogut admirar la totalitat de paneres i obres exposades enguany. Entre aquestes, lògicament, hi ha les premiades en les quatre categories tradicionals: lots d’espàrrecs, paneres de qualitat, paneres artístiques de fruita i verdura fresca, i paneres artístiques de llavors.