L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha estat l’encarregada aquest matí de tallar la cinta inaugural de la 64a Fira d’espàrrecs de Gavà. Per l’ocasió ha estat acompanyada pel president i el vice-president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, respectivament Josep Pañella i Salvador Barri, i pel Director dels Serveis Territorials a Barcelona del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, Josep Pena.
Sánchez ha volgut destacar aquest matí que “és un orgull poder compartir la inauguració d’aquesta Fira amb els alcaldes que han vingut d’altres localitats del Baix Llobregat, amb la resta d’autoritats i representants de la nostra societat, i amb els veïns de Gavà, aquest és un bon exemple de com vivim nosaltres aquesta Fira, aquesta gran festa de la nostra ciutat”.
L’alcaldessa ha destacat que “l’empenta dels pagesos és la que fa que aquesta Fira sigui un èxit, que ens mostri tal com som, que serveixi per unir aquests productes de la terra amb la ciutadania ja que després els podrem adquirí en el mercat o fins i tot tastar al GastroGavà”, una empenta que “significa una capacitat i una voluntat de continuar tirant endavant, que és una cosa que hem de fer tots plegats”.
L’alcaldessa ha aprofitat per reivindicar que “quan parlem del Parc Agrari i del sector agrícola, està molt bé que parlem del seu valor ambiental i paisatgístic i que apel·lem a aquest sentit més poètic i romàntic del Parc Agrari, però és necessari que no només signifiqui això, és necessari que el fem eficient, que el fem productiu, que el dotem de vitalitat i que li donem les eines per tal que sigui una activitat econòmica productiva que, tot i que segurament no té la mateixa importància que tenia a principis del segle XX, és una activitat que hem de reivindicar”.
I ha estat en aquesta línia que Sánchez ha assegurat que “s’han de fer esforços i hem de treballar tots plegats des de les institucions per l’agricultura”, i ha demanat “més suport per part de la Generalitat, jo crec que és necessari i ens cal per poder fer efectives aquestes ganes de modernitzar, d’innovar, i sobretot de fer que aquest territori no només sigui atractiu des d’aquest punt de vista romàntic sinó que també sigui un territori amb capital productiu”.
Josep Pañella també s’ha dirigit als assistents i ha assegurat sentir-se “especialment emocionat degut a l’àmplia participació dels companys pagesos i la il·lusió que estan demostrant”. Pañella ha recalcat que la Fira “és fruit de l’esforç de tota la pagesia de Gavà”, i ha manifestat el seu desig que “la nostra ciutat es senti orgullosa del treball que fan els pagesos dia a dia”.
Salvador Barri ha assegurat de la seva banda que “no hem d’oblidar mai d’on venim, no hem d’oblidar mai que Gavà té unes arrels a la terra, i tot i la nostra proximitat a Barcelona, amb la pressió que tenim de l’Àrea Metropolitana, Gavà té una identitat molt singular que no tenen moltes ciutats, aquí un encara se sent com en un poble, i això és molt maco i diu molt de la gent de Gavà”.
En aquesta reivindicació de la pagesia, Barri ha demanat “donar-li la importància i el valor que té la pagesia per tot el que representa a Gavà i tot el que li ha aportat a la seva identitat”, i finalment ha recordat que “tot aquest treball és fruit de tota la gent que durant anys i generacions ha estat treballant la terra i ha estat marcant i fent una empremta a la ciutat de Gavà, per tant aquest no és només un reconeixement a la pagesia sinó que és també un reconeixement a la identitat del nostre poble i de la nostra ciutat”.
Finalment, Josep Pena ha agraït la invitació a una Fira que ja porta 64 anys de vida, “una longevitat que s’explica per molts motius, però segurament en primer lloc per la perseverança del sector agrícola i per la capacitat de l’Ajuntament per adaptar als canvis dels temps un esdeveniment amb arrels històriques i de naturalesa agrícola, per tant és un mèrit col·lectiu que cal significar”. Pena ha assegurat als assistents que aquesta “no és una fira qualsevol degut a la singularitat del producte que li posa nom i que la fa quasi única”. Pena ha destacat també el fet que, per organitzar aquesta Fira d’Espàrrecs, “l’Ajuntament va de la mà del teixit econòmic i social de la ciutat, el que fa que la Fira tingui la potència que té actualment i la converteix en un esdeveniment particular i singular al lloc on s’ubica”.
El representant de la Generalitat ha anat més enllà en lligar aquesta Fira amb l’agricultura de proximitat: “Davant dels reptes que afronta el nostre sector primari, que van de la mà del canvi climàtic, del relleu generacional, de la globalització econòmica, i de la necessitat d’introduir les noves tecnologies en un sector on tradicionalment no han tingut una presència important, la producció de proximitat ens ofereix moltes oportunitats per aconseguir rendes econòmiques més justes pels nostres productors, per desvetllar vocacions agràries entre els més joves, i per produir varietats més adaptades als canvis climàtics, entre d’altres, i per tant fires com aquesta són un aparador absolutament necessari per la producció de proximitat que cada cop està sent més demandada pels nostres consumidors”. Pena ha conclòs, doncs, assegurant que amb aquesta Fira d’Espàrrecs “el que se’ns ofereix és un futur esperançador pels nostres productors, pels nostres productes, i per descomptat per aquesta Fira”.
La Fira, doncs, ja es pot visitar des de les 11 d’aquest matí, hora en la qual la comitiva inaugural ha permès als primers visitants admirar la totalitat de paneres i obres exposades enguany. Entre aquestes, lògicament, hi ha les premiades en les quatre categories tradicionals: lots d’espàrrecs, paneres de qualitat, paneres artístiques de fruita i verdura fresca, i paneres artístiques de llavors.