Inaugurada l’exposició “Gavà dins la metròpolis verda”
Inaugurada l’exposició “Gavà dins la metròpolis verda”

Aquest matí s’ha inaugurat a la Biblioteca Josep Soler Vidal l’exposició “Gavà dins la metròpolis verda: Espais oberts per viure en ciutats més sostenibles”. La mostra ofereix una mirada als espais oberts metropolitans i convida a explorar els reptes que es plantegen a l’hora de fer una metròpolis que integri els espais verds i on la sostenibilitat, la salut i la qualitat de vida són els eixos fonamentals.

L’exposició es divideix en dues mostres paral·leles i complementàries: “Metròpolis verda”, impulsada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i de caràcter itinerant, i “Gavà naturalment”, un projecte que visualitza el model de sostenibilitat urbana de la nostra ciutat.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha destacat en l’acte inaugural que “potser el que desconeix la ciutadania és el valor natural i territorial que tenim a l’Àrea Metropolitana i sobretot a la nostra ciutat”, i aquesta exposició ens ajuda a “analitzar aquesta realitat metropolitana des de la perspectiva del territori natural i verd que es connecta amb una diversitat paisatgística i territorial increïble”.

Tanmateix, l’alcaldessa destaca que “a la nostra ciutat tenim la sort de tenir un entorn molt ric, complex i plural, tenim la muntanya, tenim el parc agrari, tenim les pinedes i les platges, i tenim també el nostre nucli urbà, i hem de saber identificar tot això i prendre consciència de que el treball durant aquests anys a la nostra ciutat ha estat sobretot per no perdre aquest caràcter i aquests valors naturals i connectar-los amb l’espai urbà ”.

De la seva banda, el gerent de l’AMB, Ramon Torra, ha posat l’accent en el fet de que “l’exposició explica una realitat que no per desconeguda deixa de ser interessant i sorprenent, i a més és una singularitat del nostre territori com ho demostra aquesta diversitat d’espais lliures”. Torra ha afegit que “l’exposició té aquest interès d’explicar-nos el territori per sorprendre’ns, allò que tenim tan a prop i que segurament ens sorprèn”.

Enric Batlle, arquitecte i comissari de l’exposició, ha afegit que aquesta exposició ensenya al visitant que “més del 50% del nostre territori està ple d’espais amb moltes possibilitats per ser visitats o per donar-nos aliments, i també parla de com ens podem relacionar els ciutadans amb aquests espais que tenim tan a prop per tal de tenir unes ciutats més riques, més saludables i més naturals, que ens doni millors condicions de vida”.

“Metròpolis verda” dona a conèixer el valor de rius com el Llobregat o el Besòs, el sistema de parcs naturals com Collserola o el Garraf, la xarxa de parcs metropolitans i les platges metropolitanes. “Gavà naturalment”, de la seva banda, mostra i posa en valor la realitat i la diversitat del model de ciutat de Gavà, basat en la sostenibilitat urbana, econòmica i social.