Recaigua
Inaugurat Recaigua, el primer punt de recàrrega d’aigua per al reg i la neteja dels carrers

L’Ajuntament de Gavà, Aigües de Barcelona i Cetaqua han inaugurat avui un punt de recàrrega intel·ligent d’aigua subterrània per al reg i la neteja dels carrers que permet conèixer amb detall els patrons de consum. Es tracta de Recaigua, que, en una primera fase, permetrà que l’empresa municipal PRESEC pugui estalviar fins a 3.000 metres cúbics d’aigua potable cada any en les tasques de neteja i jardineria. Recaigua està ubicat al carrer Olocau, davant l’oficina d’atenció al client que Aigües té en aquest municipi. També s’està estudiant la viabilitat d’un segon punt de recàrrega intel·ligent al parc empresarial per a usos industrials d’aigües regenerades.

L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia ha destacat que “la nostra és una ciutat compromesa amb l’economia circular, un concepte important que baixem a peus de terra. I ho fem amb una iniciativa per reutilitzar aigües regenerades per al reg i per altres funcions relacionades amb el manteniment de la ciutat. La sostenibilitat s’explica amb accions senzilles i intel·ligents com aquesta, que ens permeten estalviar, reutilitzar i, en definitiva, vetllar per la salut del planeta”.  Badia ha posat en valor la col·laboració amb Aigües de Barcelona i Cetaqua des de 2017 per abordar la transició cap al nou paradigma econòmic: “Aquest és un projecte de present i un projecte de futur, i aquest esperit de suma ens permetrà continuar estalviant i creant circularitat. El lema “Gavà Naturalment” no és casual, cap aquí anem i cap aquí continuarem anant, aquest és el nostre discurs”.

Rubén Ruiz, director general d’Aigües de Barcelona, ha remarcat que “l’impuls dels recursos hídrics alternatius i locals a Gavà vol contribuir a preservar el futur de l’aigua i a fer un ús racional de l’aigua en un context d’emergència climàtica. Recaigua és un exemple de com volem fomentar l’ús d’aigües regenerades mitjançant infraestructures a l’abast de la ciutadania”.

De la seva banda, María José Amores, que lidera dins de Cetaqua el projecte d’economia circular, ha explicat que “amb l’estratègia Gavà Circular passem a la fase d’implementació d’accions concretes que posen en pràctica els principis d’un model d’economia circular”.

Recaigua
Badia, atenent aquest matí a les explicacions sobre el funcionament de Recaigua

La instal·lació de Recaigua és una iniciativa que s’emmarca en l’estratègia Gavà Circular, que impulsen conjuntament l’Ajuntament, Aigües i Cetaqua, per desenvolupar i aplicar un model d’economia circular en el nostre municipi. Iniciat el 2017, el projecte d’innovació “és un exemple de col·laboració publico-privada i de gestió local en l’economia circular”, segons destaca un comunicat del consistori. La iniciativa té identificades 10 sinergies potencials entre actors territorials a través de l’anàlisi dels fluxos d’aigua, energia i residus, per tal d’aplicar els principis de l’economia circular com a mitjà per garantir la sostenibilitat social, econòmica i ambiental de la ciutat.

Gavà Circular ha permès la creació de dues iniciatives destacades. D’una banda, el HUB ECCUS, un Hub d’Innovació en Economia Circular per promoure un model de desenvolupament urbà basat en la sostenibilitat ambiental, econòmica i social. I de l’altra, la participació, juntament amb el municipi de Castelldefels, en la xarxa Intelligent Cities Challenge (ICC), una iniciativa de la Comissió Europea per tal de promoure l’ús de noves tecnologies per a la recuperació intel·ligent, verda i socialment responsable de 136 ciutats.