la Boqueria
Badia, en una de les parades de la Boqueria que ven espàrrecs de Gavà

No és una dada molt coneguda, però la connexió entre l’espàrrec de Gavà i el Mercat de la Boqueria de Barcelona hi és. Era un 22 de maig de 1932 quan l’espàrrec blanc de Gavà lluïa per primera vegada exposat al carrer Sant Pere de Gavà. Va ser tanta l’expectació que va provocar que, tot just el dia següent, caixes senceres plenes d’espàrrecs blancs gavanencs van ser enviades al Mercat de la Boqueria, donant inici d’aquesta manera a l’expansió d’aquest producte típic gavanencs més enllà dels límits de la ciutat.

Fa 90 anys d’això, i ara que s’aproxima la 67ª Fira d’Espàrrecs, l’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, s’ha atansat fins a La Boqueria per refermar aquest lligam entre l’històric mercat barceloní i l’espàrrec blanc gavanenc. I de pas també per donar el tret de sortida a Temps d’Espàrrecs, el programa d’activitats al voltant de la fira que s’allargarà fins el 8 de maig.

Badia ha destacat que “el producte estrella de la pagesia de Gavà, l’espàrrec blanc, es ven en aquest Mercat de la Boqueria i, segons ens diuen els mateixos paradistes, és un producte que agrada i que es ven molt bé. És un orgull comprovar que un producte que es considera exclusiu, d’una qualitat molt bona, pugui arribar a un mercat com el de la Boqueria”.

Que l’espàrrec de Gavà es vengui a la Boqueria, doncs, “ens referma encara més en el nostre suport tant a la pagesia gavanenca, com no pot ser d’altra manera, com també a l’espàrrec, que és un producte que representa a Gavà, a la seva pagesia, i sobretot als productes de proximitat i de quilòmetre zero, que és el que ara mateix ens interessa no només per totes les raons vinculades al canvi climàtic, sinó també per la promoció de la cultura gastronòmica”.

Badia ha visitat la Boqueria acompanyada de Josep Pañella, president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà. Pañella ha posat de manifest que “avui presentem Temps d’Espàrrecs en un lloc emblemàtic com és el Mercat de la Boqueria, i amb un producte emblemàtic com és l’espàrrec de Gavà. Crec que aquest és el lloc ideal per commemorar que fa 90 anys que els pagesos gavanencs vam venir aquí a Barcelona a presentar la Fira d’Espàrrecs. Allò va ser un èxit total, i avui volem reconèixer aquest èxit que vam tenir fa 90 anys en aquest mateix Mercat de la Boqueria”.

L’amfitrió d’aquesta visita ha estat Salvador Capdevila, president de l’Associació de Comerciants de la Boqueria. Capdevila ha posat en valor l’espàrrec gavanenc, que és “un producte de qualitat i de proximitat que ens interessa promocionar perquè els mercats, no només la Boqueria sinó tots, han d’aportar qualitat al consumidor, i tenim clar que l’espàrrec gavanenc és un producte de qualitat que ens interessa tenir aquí”.

Per tal de promocionar la Fira d’Espàrrecs s’ha instal·lat aquest matí al mig de la Boqueria una panera artística com les que concursen a la Mostra Agrícola cada any. Aquesta panera romandrà al mercat durant tot aquest cap de setmana.