iniciativa ciutadana per ajudar a famílies necessitades
Imatge del recapte que aquest grup va portar a terme el passat 5 de novembre (Foto: cortesia Elisabet Liminyana)

Un grup de ciutadans gavanencs estarà el dijous 26 de novembre a la tarda a MercaGavà per demanar aliments per ajudar a famílies necessitades de la ciutat.  Serà la segona vegada que ho facin en aquest espai comercial com a grup que, i aquí rau la seva principal peculiaritat, treballa de manera autònoma sense l’ajut de cap institució ni administració pública per tal de canalitzar ajuts a famílies necessitades a causa de la pandèmia. L’objectiu, tal i com ens explica Elisabet Liminyana, una de les integrants del grup, “no és sota cap concepte fer la competència ni a Creu Roja ni al Banc d’Aliments ni a Càritas ni a cap altre ONG, només volem ajudar en la mesura de les nostres possibilitats”.

El grup ha donat assistència ja a “unes 100 famílies gavanenques d’orígens molt diferents però que tenen en comú que travessen un moment de necessitat màxima”. Això ho han fet principalment en dues tongades, una en ple confinament i l’altra en aquesta segona onada de la pandèmia.

L’origen d’aquest moviment veïnal es troba en un grup de Facebook anomenat “No quiero tirarlo” que actualment té prop de 5.000 usuaris. El grup acull, a més de veïns de Gavà, de poblacions del voltant com ara Castelldefels, Viladecans, Begues i Sant Climent de Llobregat. Aquest grup es va activar abans de la pandèmia per establir un sistema d’intercanvi d’objectes que els usuaris ja no necessitaven i volien donar abans de llençar-los. Però amb l’arribada de la pandèmia “això va canviar i de cop i volta la gent va començar en aquest grup a demanar menjar, bolquers i llet en pols per a nens, aquest canvi va ser molt ràpid i molt dramàtic”.

Aviat es va desbordar tota aquesta demanda d’ajuts, i finalment una de les integrants “va decidir demanar a la comunitat que li donessin coses per tal que ella la dividís entre les famílies més necessitades”. Així va començar aquesta iniciativa solidària ja que “del que va recaptar va aconseguir donar una compra petita a unes 70 famílies”, i allà el grup va aprendre, entre altres coses, que “si dones poc a molta gent ajudes molt poc en realitat, és més útil ajudar a menys persones però donar-los més perquè llavors l’ajuda no és tan simbòlica”.

Al començament de la segona onada “el grup de Facebook es va tornar a posar seriós una altra vegada, era dramàtic perquè obries el grup i tenies 3 bolígrafs per regalar i et trobaves 25 missatges demanant una barra de pa”. Va ser llavors quan un petit grup de voluntaris del grup van decidir demanar ajuts fora del grup de Facebook i, inspirant-se en El Gran Recapte d’Aliments, van apostar per anar a supermercats per “quedar allà amb la gent del grup de Facebook per tal que fessin les seves donacions, però també per arribar a gent de fora del grup”.

Liminyana aquí es mostra molt crítica ja que “a dia d’avui no ens ha dit que sí cap supermercat, només ens han dit que sí xarxes de comerciants i cooperatives agrícoles com la de Viladecans, que ens ha donat 200 kilograms de carbasses”. En aquest punt, Liminyana vol fer un incís especial per “agrair el suport de MercaGavà, que han estat realment els únics que ens han donat permís per posar-nos en el seu espai i demanar menjar a la gent, és un cas molt significatiu perquè ells no s’han beneficiat en absolutament res, la gent no els hi ha comprat res a ells sinó que han donat aliments comprats al Mercadona. Fins el dia d’avui ni una sola donació ha vingut dels seus comerços perquè la gent prefereix no comprar aliments frescos”.

Una curiositat és que molta gent va donar menjar per animals ja que “vam fer aquesta petició per evitar el que està passant a les protectores, que és que els hi arriben molts animals de gent que ja no els pot mantenir, i aquests aliments els donem a protectores d’aquí de Gavà”.

El grup es va posar a MercaGavà el passat 5 de novembre i van arribar a recaptar fins a “set carros de compra equivalents a més de 2.000 euros que vam repartir entre gairebé 40 famílies, cadascuna de les quals va rebre menjar per aproximadament tres setmanes”.

El proper dijous, 26 de novembre, tornaran a ser-hi en el mateix lloc des de les 16:00h. i fins les 20:00h., i el que recaptin ho donaren a les famílies durant la segona setmana de desembre. Si voleu participar, apunteu que el que més necessiten són “o productes frescos que ens puguin arribar molt poc abans de donar-los, ja que no els podem agafar-los amb molta antelació, o bé també productes de neteja femenina, neteja d’infants o neteja de la llar i de la roba”.