Més de 600 alumnes de tots els centres públics educatius de Gavà han pres part aquest matí en la catorzena Jornada Matemàtica al Carrer que ha tingut lloc a la Rambla de Gavà. La darrera vegada que es va fer aquesta activitat va ser l’any 2019 amb la tretzena edició, i a causa de la pandèmia del coronavirus no es va fer ni el 2020, ni el 2021, ni el 2022.
El funcionament és el mateix de cada any: es distribueixen unes taules i a cadascuna d’ella els alumnes han de resoldre amb enginy un joc matemàtic divertit. Els estudiants que estan a les taules explicant els jocs són els alumnes de primer de Batxillerat, en total uns 120, mentre que els que fan els jocs són els de sisè de Primària i primer d’ESO, enguany prop de 500.
L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, s’hi ha atansat i ha destacat que aquesta Jornada Matemàtica al Carrer “és una jornada no només per practicar les mates, sinó també per tal que hi hagi convivència entre diferents nivells de cursos, sobretot entre els primers de Batxillerat i els darrers de Primària i primers d’ESO”.
Badia ens ha confessat que s’ha “enganxat amb alguns dels jocs perquè són molt interessants. N’hi ha jocs per pensar, jocs per calcular, altres més d’entreteniment, però sempre amb l’objectiu de donar moltes voltes al cap que és precisament el que ens interessa, que les mates surtin al carrer i que siguin conegudes amb afecte, que no se’ls tingui aquesta por que sovint hi ha sobretot per part dels alumnes”.
La coordinació d’aquesta activitat és rotativa i cada any són dos els centres educatius que s’hi encarreguen, una escola i un dels dos instituts de la ciutat. Enguany els hi ha tocat a l’escola Salvador Lluch i a l’Institut El Calamot, dirigits respectivament per Carme Fernández i Marco Berenguer. Fernández ha destacat que, “tot i que cada any hi ha dos centres que coordinem, en realitat la jornada es prepara conjuntament entre tots els equips de tots els centres públics de Gavà”.
La directora del Salvador Lluch ha posat en valor que “es tracta de potenciar aquest intercanvi entre diferents edats, un acompanyament i un estar en contacte per ajudar en el pas entre Primària i secundària. I evidentment amb un valor educatiu perquè hi ha tota la matemàtica lúdica però en realitat al darrere hi ha tota la matemàtica de pes curricular”.
Berenguer incideix en aquesta línia en destacar que “un dels objectius és que tothom vegi a partir d’aquesta activitat que hi ha una continuïtat entre Primària i Secundària. Llavors el que fem és aprofitar per trobar-nos tots, el alumnes de diferents nivells però també els mestres, professors i direccions, i d’aquesta manera es dona visibilitat a la ciutat aquesta coordinació que hi ha entre Primària i Secundària”.
Els jocs han estat dissenyats per un equip de professors de matemàtiques de tots els centres públics que cada any s’adapten i es posen a punt. Segons ens ha explicat Fernández, “tenim dos jocs de jocs que anem canviant cada any perquè, si no ho féssim, els alumnes que passen de sisè de Primària a primer d’ESO coincidirien amb els mateixos jocs, i no es tracta de que vinguin a passejar sinó que volem que aprenguin i que facin coses diferents”. D’altra banda, els jocs “cada any els revisem i els preparem, alguns els hem anat canviant, i fins i tot hem introduït tauletes en alguns dels jocs. A més, al final de cada jornada els mateixos alumnes fan una valoració, i escoltem què els hi ha agradat, què no, i quines dificultats han tingut”.
Cada cinc minuts han de canviar de joc i això fa que la jornada “sigui molt àgil i molt divertida, però a l’hora és molt productiva. No es tracta de que facin tots els jocs, però van sobradíssims de jocs i, tot i que hi ha gent que va molt ràpida, gairebé ningú els acaba tots”.
En aquesta catorzena Jornada Matemàtica al Carrer han participat els sis centres públics d’Educació Primària que hi ha a Gavà més els dos instituts, el Bruguers i El Calamot. Les taules s’han repartit al llarg de la Rambla agrupades en tres zones diferents, i cada zona disposava dels mateixos 19 jocs. D’aquesta manera, els professors poden repartir als alumnes amb comoditat dins de cadascuna de les zones. A part de les direccions de tots els centres educatius, col·laboren en aquesta activitat l’Ajuntament de Gavà, els Serveis Educatius de Gavà i la Inspecció Educativa.