La Unió de Cooperadors de Gavà acollirà aquest dijous, 5 de maig, una jornada tècnica sobre el conreu de l’espàrrec blanc que forma part del programa del Temps d’Espàrrecs
La sessió, que començarà a les 18.15 hores, servirà per aprofundir en aspectes com l’evolució d’aquest conreu en els darrers anys, l’anàlisi de les condicions edàfiques i els nutrients necessaris per protegir-lo contra plagues i malalties.
La presentació anirà a càrrec de l’Alcaldessa de Gavà, Gemma Badia i Josep Pena, Director de Serveis Territorials de Barcelona, DACC. Tot seguit, el productor local i nutricionista, Joan Torras, guiarà una ponència titulada “El cultiu de l’espàrrec a Gavà. Edafologia i evolució”.
A continuació es farà una xerrada sobre la nutrició com a eina de bioprotecció del cultiu de l’espàrrec que guiarà Eugenio Ruiz, el Coordinador general de l’empresa Cosmocel Ibèrica, SL. Aquí es farà una reflexió sobre les maneres de protegir aquests fruits de plagues i malalties a partir de la nutrició com a mètode alternatiu a l´ús de productes fitosanitaris.
L’activitat culminarà amb una taula rodona sobre el conreu del producte a càrrec d’ambdós ponents
Les inscripcions per assistir a aquesta jornada es poden formalitzar aquí
L’espàrrec de Gavà, un tresor de la nostra terra
L’espàrrec de Gavà és blanc i rodó, força allargat i fibrós, amb un gust lleugerament amarg. Aquesta varietat només es conrea als camps del Baix Llobregat i és l’única regió de Catalunya on se’n pot trobar. Es tracta doncs hortalissa única, ja que necessita unes condicions del sòl molt concretes, que sigui arenós, poc argilós i poc compacte, molt il·luminat i amb altes temperatures sobretot durant els mesos de collita que són a la primavera. La sorra dels pobles costaners i zones com Gavà disposen de terrenys suficients.
Pel que fa a propietats nutricionals, els espàrrecs frescos ens aporten proteïnes i molta fibra. Gràcies al sòl, obté grans quantitats de principis actius com les vitamines antioxidants A, C E i els beta carotens, però també és una bona font d’àcid fòlic. Quant a minerals, destaca el potassi, el fòsfor, el ferro i el iode.
Cal consumir-los tan aviat com es pugui. Si no és millor congelar-los. En ser una hortalissa que aporta molts antioxidants, és un ingredient especialment recomanat per persones d’edat avançada i per aquelles persones que segueixen una dieta hipocalòrica.