voluntariat per acompanyar a la gent gran
FAGA imparteix un curs de formació de voluntariat per acompanyar a la gent gran (Foto: cortesia Juanjo Capdevila)

L’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer i Altres Demències de Gavà (FAGA) està impartint al Nou Espai Sant Jordi de Gavà un curs de formació per a persones voluntàries. L’objectiu és que els inscrits adquireixin les capacitats per formar part del servei de voluntariat per a persones grans en soledat engegat per l’Ajuntament de Gavà a finals del passat any.

Juanjo Capdevila, membre de la direcció de FAGA, s’ha mostrat molt content de que l’entitat imparteixi aquest curs: “Valorem molt positivament aquest curs perquè hi ha gent que necessita ajuda però no se la pot permetre ja que la pandèmia ha provocat molts estralls econòmics”.

El curs consta de tres sessions, la primera de les quals es va impartir ahir, la segona tindrà lloc el proper dijous, 14, i la darrera una setmana després, el dijous 21. Tenen una durada d’entre 90 i 120 minuts i la iniciativa és totalment gratuïta pels participants. FAGA gestionarà tant el curs com “després la gestió dels casos que vagin sortint de gent que necessiti aquest servei d’acompanyament”.

En aquest primer curs s’hi ha apuntat set persones, el que “ens va suposar una grata sorpresa perquè es tracta de persones que al final aprofitaran el seu temps per fer voluntariat”. Tant és així que “si hi ha més demanda, farem més edicions del curs. De fet ja tenim a una persona que es volia apuntar a aquest primer i no ha arribat a temps, així que si aconseguim unes poques persones més farem de nou el curs”. Capdevila ha volgut destacar que “aquestes primeres set persones no són gent que no té res a fer, sinó que són persones amb vides bastant col·lapsades que, tot i així, volen treure temps per ajudar a la gent gran del poble”.

Com que els voluntaris faran tasques d’acompanyament a persones grans que viuen en soledat, en el curs “se’ls ensenyarà el que és el servei concret a la gent gran, com tractar a una persona gran, com interactuar amb ella, com ser empàtics, què els va bé i els va malament”. Capdevila deixa molt clar que aquests voluntaris “tractaran amb gent gran sense cap malaltia greu perquè es tracta de voluntaris que no poden fer funcions d’altres professionals, no es tracta de treure treball als professionals com els auxiliars de geriatria sinó de donar un servei extra d’acompanyament per tal que facin diverses activitats com ara anar a passejar, veure la tele, jugar a cartes, etc.”.