Howard Carter descobridor de la tomba de Tutankamon a la Vall dels Reis a Egipte
Howard Carter descobridor de la tomba de Tutankamon a la Vall dels Reis a Egipte

L’Associació d’Amics i el Museu de Gavà han organitzat un petit cicle de xerrades i tallers familiars per acostar-nos a la figura, regnat i tomba del faraó Tutankamon, a càrrec de la Dra. Núria Castellano, membre de la missió arqueològica d’Oxirrinc i especialista en didàctica.

El 1922, l’expedició arqueològica encapçalada per Howard Carter, descobria la tomba de Tutankamon a la Vall dels Reis a Egipte. Mai cap altre descobriment arqueològic es farà tan popular com aquest. 100 anys després, encara queden moltes incògnites per resoldre al voltant de la vida del jove faraó, però la seva figura i descobriment s’ha incrustat en l’imaginari de la cultura europea.

De fet, aquesta troballa va suposar un punt d’inflexió en la disciplina arqueològica.

Les activitats

Conferències

Dijous 20 octubre a les 19 h

Veig coses meravelloses! El descobriment de la tomba de Tutankamon. A càrrec de Núria Castellano i Solé. Fa 100 anys, la tenacitat de l’arqueòleg Howard Carter va propiciar el descobriment de la tomba de Tutankamon. Però com va ser el dia a dia d’aquesta excavació? Des de les primeres troballes fins l’obertura del sarcòfag, descobrirem els seus protagonistes i veurem “coses meravelloses”

Dijous 27 octubre a les 19 h

Tutankamon: Tresors i malediccions d’una tomba egípcia. A càrrec de Marta de la Vega Toro. La tomba de Tutankamon és coneguda per ser la primera tomba inviolada d’Egipte. Això va permetre recuperar milers d’objectes que considerem tresors. Però l’obertura de la tomba va destapar el mite de la maledicció de Tutankamon. Realitat o ficció?

Dissabte 22 d’octubre, a les 12 h

Taller familiar: Tutankamon, el rei nen (de 3 a 7 anys). Tutankamon és un dels faraons més famosos de l’antic Egipte, però no podem oblidar que va pujar al tron quan era un nen. En aquest taller coneixerem com era la vida de Tutankamon, manipularem la maqueta d’una tomba i jugarem com els nens i les nenes faraònics.

Dissabte 29 d’octubre, a les 12 h

Taller familiar: Desxifra els secrets de Tutankamon (de 8 a 12 anys). Gràcies al clima sec d’Egipte s’han conservat milers d’objectes i textos escrits en jeroglífic. Però no tothom pot llegir aquesta antiga escriptura. Per saber com era la tomba de Tutankamon hauràs de muntar la maqueta de Tutankamon i desxifrar un enigma escrit en jeroglífic. T’atreveixes a fer d’escribà.

MÉS INFORMACIÓ I RESERVES A:

Museu de Gavà: plaça de Dolors Clua, 13-14 · Tel. 93 263 96 10 museu@gava.cat