El conseller de Salut, Manel Balcells, ha anunciat la construcció de sis CAP al Baix Llobregat en els propers quatre anys. D’aquests, tres centres són de nova creació, a Gavà, Castelldefels iSant Boi de Llobregat i els altres tres substituiran els edificis actuals del CAP Rambla de Sant Feliu de Llobregat, del CAP Disset de Setembre del Prat de Llobregat i del consultori local de La Palma de Cervelló. A més, el Departament executarà obres d’ampliació al CAP Sant Just Desvern i traslladarà el CUAP de Cornellà de Llobregat a una nova ubicació més àmplia. El conjunt d’aquestes actuacions en equipaments clau d’atenció primària per al Baix Llobregat suposarà una inversió de 50 milions d’euros.

El conseller ha destacat que “aquestes inversions són una clara aposta per l’atenció primària del Baix Llobregat que li han de facilitar ser més resolutiva, integrada en la comunitat i en l’atenció intermèdia i molt coordinada amb l’atenció especialitzada”.

Tres CAP de nova creació

Durant la visita, Balcells també ha destacat la construcció de tres CAP als municipis de Sant Boi de Llobregat, Gavà i Castelldefels. El primer es troba en fase de licitació de projecte i els altres dos ja estan en fase de projecte. En aquest cas, es tracta de nous equipaments que suposaran la creació d’una nova Àrea Bàsica de Salut (ABS) en aquests municipis i que permetran esponjar els seus CAP actuals per donar resposta al creixement poblacional. Tots ells s’aixecaran en solars que han estat cedits pels ajuntaments.

Aspecte del futur CAP a Gavà

El nou CAP de Gavà

El nou equipament sanitari s’aixecarà al barri de can Ribes, al carrer 8 de Març, en una parcel·la cedida pel municipi de 5.300 m2 i suposarà una inversió de més de 10 milions d’euros a càrrec de la Generalitat, que ja té consignació pressupostària. Més de 8 milions es destinaran a la construcció de l’edifici i la resta a la seva dotació material. Comptarà 3.790 metres quadrats i es distribuirà en planta semisoterrani i planta baixa, ambdues amb accés directe des del carrer, i dues plantes pis, paral·leles al carrer, cosa que permetrà una correcte integració amb el turó del Calamot. El nucli d’accessos principals a l’edifici el configuraran dos ascensors i unes escales que separen en dos espais un gran finestral orientat a la ciutat.