La generosidad marciana
Rubén Martínez porta a Barnasants La generosidad marciana (Imatge d'arxiu)

Rubén Martínez presenta el seu nou espectacle, La generosidad marciana, el proper divendres, 23 de febrer, al BarnaSants. És un espectacle que Martínez ja va estrenar a l’Atrium Viladecans però per Barnasants “hem afegit més músics, com per exemple guitarres o violoncel, li hem donat un format més musical i a més tocarem cançons noves per explicar, això sí, el mateix missatge”, tal i com ens explica el mateix Martínez.

Entre aquestes cançons noves, i sempre dins del missatge que habitualment transmet Martínez relacionat amb la recuperació de les addiccions i molt particularment les de les drogues, n’hi haurà dos temes de Los Secretos: “Acabo el concert amb una cançó que va composar Enrique Urquijo, anomenada Pero a tu lado, on Enrique està en aquell moment del procés, que és molt dur, en el que veus un petit raig de llum. Vols anar cap a aquest raig, i al final no vas, però veus el raig i això et dona en aquell moment molta pau interna. Jo crec que Enrique va escriure Pero a tu lado justament des d’aquest indret”.

Martínez té molt clar que aquest espectacle, com l’anterior, “no és una xerrada ni és pesat, sinó que el que fem és explicar amb música i amb poesia un procés personal de caiguda i de posterior recuperació on destaca el paper i el valor dels familiars, que són els que tenen aquesta generositat que jo denomino marciana perquè no sé d’on treuen la força per quedar-se amb tu”.

Martínez vol posar en valor aquesta importància de la família perquè “els familiars de la persona addicta es queda enganxat amb tu, i l’addicte no ho valora durant molt de temps i, de fet, són l’enemic. Els professionals afirmen a més que els familiars es tornen malalts amb l’addicte i en realitat es tornen també dependents”.

Martínez no vol jutjar a ningú amb aquest missatge: “Jo només dic que aquesta generositat dels familiars que es queden és marciana, però no jutjo als que no se’n queden i se’n van. No és millor persona el que es queda que el que se’n va, només explico que el que es queda té una generositat descomunal, i el que se’n va té tot el meu respecte i simpatia, per descomptat”.

Els familiars que no es queden, en realitat, “poden estar fent un acte de supervivència perquè, al final, una addicció és com un càncer emocional la metàstasi del qual s’estén a tot el seu entorn, aquesta és una malaltia en la que una persona està mal i destrossa a tot el seu entorn, és com una bomba que afecta a moltíssima gent i que té un gran poder d’expansió”.

El concert de Rubén Martínez tindrà lloc el divendres 23 al Teatre Casinet d’Hostafrancs, a partir de les 20:00 hores. Les entrades, que estan a la venda a partir de 15 euros, es poden comprar aquí.