La pagesia lluita per salvar la temporada de espàrrecs
Espàrrecs de Gavà

La temporada d’espàrrecs ha començat però enguany no serà com les altres: amb la Fira cancel·lada, la preocupació dels productors locals és com donar sortida als manats collits. El principal canal de distribució, el de la restauració, és tancat i a Mercabarna la venda de verdura i hortalises està sent fluixa. “Portar-lo a Mercabarna costa, hi ha gent que s’està espavilant portant-lo directament a algunes botigues o locals de venda i poden anar treient alguns”, explica Josep Pañella, president de l’Agropecuària de Gavà.

Davant aquesta situació, la cooperativa ha decidit posar en contacte productors i compradors. A través del telèfon 93 662 21 47, informa als interessats sobre quins pagesos venen espàrrecs per a que puguin fer una compra directa i, si el pagès ho pot fer, portar la comanda a domicili. També proposen que els pagesos “els portin a la Cooperativa i allà els compradors els puguin recollir, això és posar-se d’acord amb el pagès i el comprador” diu Pañella. El local de l’Agropecuària està a l’Avinguda del Mar i atenen de 8 a 13h.

La Cooperativa esperava presentar, coincidint amb la Fira, la nova etiqueta identificativa de l’espàrrec de Gavà. Dissenyada per Josep Bel, igual que la del calçot local, vol posar en valor la qualitat de l’espàrrec conreat a les sorres gavanenques i identificar-lo com a producte amb valor afegit.

Durant la primera setmana de confinament, les vendes de fruita, verdura i hortalisses per part dels pagesos locals a Mercabana ha estat molt fluixa. “Es venen patates, cebes i taronges, perquè són més de primera necessitat, es conserva més. Però les verdures que estem conreant nosaltres, com bledes, espinacs, raves i remolatxes, es ven molt poc”, explica Josep Pañella que opina que “la gent dona preferència a llegums, llaunes de conserva o pasta i compra allò essencial”.

La paesia local pateix el tancament dels establiments de restauració, “que donen un moviment que no es podia imaginar”, i les grans superfícies “ja tenen els seus proveïdors que porten gènere de la zona de Murcia entre d’altres i no passen per Mercabarna”, puntualitza Pañella que afegeix que la sortida per a ells són “les places, els mercats petits, que compren aquest producte de proximitat”.

El president de l’Agropecuària també explica que tenen mancança de guants i mascaretes i no saben on trobar-ne. “Si algú ens pot ajudar i ens pot dir on trobar-ne, els aniríem a comprar”, demana.