mercat elèctric
L’Ajuntament de Gavà instarà al govern d’Espanya a reformar el mercat elèctric

L’Ajuntament de Gavà instarà al govern d’Espanya a reformar el mercat elèctric “prenent mesures que acabin amb la sobrerretribució que avui reben en el mercat majorista les centrals nuclears i hidroelèctriques”. És el que demana una declaració política que Podemos (PODEMOS) va entrar en el Ple Municipal de gener celebrat ahir, i que a més també demana que “el govern d’Espanya destini els beneficis de la sobrerretribució a reduir directament el cost del subministrament elèctric”. La declaració menciona explícitament els acords de govern entre PSOE i Poxdemos i demana també el compliment dels mateixos.

Mónica Parés, portaveu del Partit Popular (PP), va etzibar a Podemos que “en el govern de coalició estan vostès, no José Maria Aznar, i les explicacions per la situació actual se les han de demanar a ells. En qualsevol cas, des del 2004 hi ha hagut alguns governs socialistes i tampoc van estar per fer canvis, així que no sabem com es van fiar d’ells en signar els seus acords”.

Isidre Casas, portaveu de Junts per Gavà (JUNTS), va destacar que “el sistema marginalista de l’electricitat presenta dos problemes: el primer, que és un sistema amb tendència a la inflació i la volatilitat; i el segon és la seva aplicació en un mercat on hi ha empreses amb una posició de molt domini, de manera que el gruix de l’oferta i la demanda es situa sobre el mateix paraigua, i per tant si hi ha empreses que generen electricitat i que la venen, i aquestes mateixes empreses tenen comercialitzadores que la compren, aquests grups sempre guanyen”.

A més, Casas destaca que “aquest sistema és el que funciona a la majoria dels països de la Unió Europea però a Espanya presenta una gran diferència: mentre a Espanya es negocien per aquesta via dos terços de l’energia, als altres països només es negocia una tercera part, i aquest greuge malauradament l’acabem pagant els usuaris finals repercutint un 35% del valor de la factura de l’electricitat”.

Miguel Ángel Ibáñez, portaveu de Ciutadans, Partido de la Ciudadanía (Cs), va voler matisar que, “si bé és cert que existeix un oligopoli elèctric, una cosa és que hi hagi oligopoli, és a dir, que hagi poques empreses, i altra cosa és que hagi monopoli. I precisament, vigilar que no hagi monopoli és l’obligació del govern que conformen avui PSOE i Podemos”.

Respecte a l’aposta que fa la declaració per una empresa pública d’electricitat, Ibáñez va assegurar que la seva formació “no està en contra de les empreses públiques sempre que existeixi una justificació de que el cost pel ciutadà és menor i el servei major, i en aquest sentit amb l’empresa d’electricitat de la senyora Colau tenim suficient perquè és més cara que qualsevol de les privades”.

Segons el portaveu taronja, “l’electricitat d’Espanya és la més cara d’Europa perquè a la factura s’imputen despeses no relacionades directament amb el subministrament com per exemple el 21% d’IVA, o els impostos agrupats en els anomenats “costos regulats” que suposen més del 50% de la tarifa”.

Albert Massana, portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), va coincidir amb la part expositiva de la declaració de Podemos i va recordar que “els sistema és nefast i portem més de 20 anys amb aquestes subhastes que porten a la ruïna a molts ciutadans”. Però al mateix temps, Massana es va mostrar perplex perquè “el que ha de fer Podemos és espavilar-se, ells estan governant en coalició amb el PSOE i el que han de fer és demanar el compliment del que van signar, és que no sé a què ve aquesta moció per demanar-nos què és el que podem fer nosaltres”.

L’últim grup que va valorar la declaració de Podemos va ser el del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC). El seu portaveu, Jordi Tort, va destacar que “gràcies a les polítiques de transició energètica, el cost de l’energia en el mercat majorista ha baixat un 40% en poc més de dos anys, i el nostre objectiu és seguir treballant en aquesta direcció de transició energètica”. Tort va explicar a més que, “com a conseqüència d’aquesta aposta decidida i clara per les energies renovables, que són la forma més barata de produir electricitat en l’actualitat, els mercats de futurs venen marcant una convergència del mercat espanyol amb els mercats alemany i francès, històricament més barata, de manera que a 2022 o 2023 el mercat espanyol es situaria per sota d’aquests”.

Van votar a favor d’aquesta declaració, a banda òbviament dels morats, PSC, ERC i JUNTS, mentre que PP i Cs es van abstenir.