El projecte A-Porta d’apoderament veïnal de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) iniciat al juny seguirà en marxa a Gavà fins el març vinent. En aquesta segona fase de l’acció les Picaportes actuen als barris de Les Ferreres i els Pisos del Congrés amb l’afany d’arribar a quasi 600 habitatges i detectar situacions de solitud no desitjada, sobretot entre la gent gran i, en alguns casos, informar per reduir la vulnerabilitat energètica.
L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, es mostra “satisfeta dels resultats assolits fins ara” i de la “bona direcció d’aquest projecte, la filosofia del qual es basa es establir vincles de confiança entre informadores i ciutadania per poder detectar què cal i ajudar, de manera directa, a cercar solucions”
Una de les picaportes, Laura Vicente, valora “molt positivament l’experiència” assegurant que “els veïns i veïnes es mostren agraïts de poder tenir la informació i l’acompanyament”.
El desplegament a Gavà es fa gràcies al suport de l’Ajuntament, el departament de Drets Socials de la Generalitat i Aigües de Barcelona, que financen el projecte. També es dur a terme gràcies la col·laboració colze a colze amb les Associacions Veïnals i les entitats dels barris.
Una primera fase amb una acollida elevada entre el veïnat
Amb un desplegament inicial a 345 llars del barri d’Ausiàs March i de 196 a Ca n’Espinós durant 5 mesos, la primera fase del porta a porta a Gavà va sumar un total de 541 llars visitades, amb 365 llars que obrien la porta a les 8 Picaportes. A més, es van fer 328 entrevistes, el que suposa una mitjana de més de 61% de llars entrevistades i fins a un 73% d’obertura de portes al barri d’Ausiàs March.
El porta a porta del 2021 va consistir a recopilar necessitats i interessos dels veïns i veïnes sobre temes dels barris i a assessorar sobre ajudes socials públiques per a persones en situació de vulnerabilitat social (Renda Garantida de Ciutadania, Ingrés Mínim Vital, etc.); recursos sobre habitatge i subministraments bàsics; serveis municipals i de barri (bonificacions, atenció ciutadana, comunicació d’incidències i serveis); bones pràctiques en gestió de residus i cura de l’entorn i de la comunitat.
A part d’assessorar el veïnat, les Picaportes van fer fins a 35 acompanyaments per fer tràmits i van detectar com entre un 10 i un 15% del veïnat es beneficien d’algun tipus d’ajudes econòmiques, entre altres dades.
Amb l’aterratge als dos barris de Gavà, el projecte A-porta suma 20 barris fent el porta a porta des que va començar el 2016.