Les 8 platges metropolitanes, entre elles Gavà, tindran un dispositou especial de neteja el dia 24, després de la revetlla
Les 8 platges metropolitanes, entre elles Gavà, tindran un dispositou especial de neteja el dia 24, després de la revetlla

L’estudi Impacte socioeconòmic de les platges metropolitanes, elaborat per l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB) per encàrrec de l’AMB, mostra que les platges de l’àrea metropolitana de Barcelona reben 10 milions de visites l’any i generen, entre el mes de maig i el mes de setembre, prop de 60 milions d’euros en els establiments de restauració, comerç, serveis d’aparcament i transport i també en activitats d’oci, i, de manera indirecta, en els sectors que fan possible totes aquestes activitats econòmiques.

Sant Adrià, Badalona i Montgat (AMB Nord) i Gavà i Castelldefels (AMB Sud II) són les platges que tenen el nombre de visites més elevat, a l’estiu. Pel que fa a la densitat de les platges, les que tenen la densitat més elevada per unitat de superfície són les del sud de la ciutat de Barcelona: la Barceloneta, Somorrostro, Sant Miquel i Sant Sebastià.

La majoria de visitants de les platges metropolitanes són residents d’algun municipi de l’AMB (89,5 %), cosa que demostra la importància de les platges com a espais recreatius i d’esbarjo en aquest àmbit.

La proximitat de les platges és la raó principal per visitar-les, sobretot a les platges del sud de la ciutat de Barcelona. La qualitat ambiental de les platges és la següent motivació més popular, sobretot a les platges de Montgat, Badalona i Sant Adrià de Besòs (27,4 %). A les platges del sud de Barcelona destaca també la motivació del lleure/relax, fet que possiblement està relacionat amb la baixa densificació.

60 milions d’euros d’activitat econòmica

Dels prop de 60 milions d’euros d’activitat econòmica generada, el sector que obté un impacte més elevat és el de l’alimentació (restaurants, bars de platja, supermercats…): més de 35 milions d’euros, un 60 % del total. El segueix el comerç al detall, amb un impacte sobre l’activitat econòmica de prop de 16 milions d’euros. Els altres dos sectors beneficiats per les visites a les platges són el del transport públic i zones d’aparcament, amb un impacte de més de 5 milions d’euros, i els serveis artístics i culturals (espectacles, biblioteques, museus…, amb uns ingressos de més de 3 milions d’euros.

De l’impacte econòmic total, el 65 % correspon a la despesa que fan els usuaris en els serveis associats a les platges i el 34 % restant és l’efecte indirecte sobre altres serveis que fan possible aquestes activitats (principalment proveïdors, lloguers i serveis financers, etc.).