tret de sortida a la temporada de platges 2021
Sánchez ha visitat un dels punts de socirrisme

Aquest dissabte, l’Ajuntament dóna el tret de sortida a la temporada de platges 2021, que s’allargarà fins al 12 de setembre i que porta com a lema “Cuida’t – Cuida-la”, que per segon any consecutiu, està marcada per la pandèmia, raó per la qual l’Alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez recorda que “cal mantenir la prudència i seguir les mesures sanitàries en cada moment per gaudir d’un ús segur i responsable de les nostres platges”.

Amb aquest objectiu, s’ha articulat tot un dispositiu per oferir els serveis necessaris per tal que els banyistes gaudeixin d’una platja sostenible i de qualitat, que està reconeguda amb els màxims distintius: la Bandera Blava, el compromís de sostenibilitat Biosphere, la Q de Qualitat Turística i la bandera Ecoplayas.

Precisament per evitar aglomeracions que posin en risc la bona evolució de la pandèmia, l’Ajuntament de Gavà ha decidit tancar l’accés a la platja durant la revetlla de Sant Joan. La restricció serà efectiva entre les 20 hores i fins a les 8 hores de l’endemà. També s’aplicarà per la revetlla de Sant Pere, vigília de la festivitat del patró de la ciutat.

Informació i seguretat

Per segon any consecutiu, s’ha contractat vuit joves per dur a terme actuacions informatives vinculades a les mesures COVID-19 a la zona marítima de Gavà. El dispositiu serà present durant tota la temporada d’estiu. L’actuació està cofinançada per l’Ajuntament i el Consell Comarcal del Baix Llobregat en el marc del Programa Comarcal per un Nou Impuls Econòmic i Social.

Sánchez ha precisat que “amb aquesta acció fomenetem l’ocupació femenina i s’icrementa  el control d’accessos a les platges de Gavà, informant els banyistes que cal mantenir la distància de seguretat i controlant que no hi hagi aglomeracions “.

El Punt d’Informació Turística, ubicat al costat del monument de la Vela, també incidirà en la difusió de les mesures per evitar el contagi abans d’anar a la platja, mentre s’hi està i quan s’arriba a casa.

El dispositiu d’informació es completa amb cartelleria amb les indicacions higièniques i sanitàries per evitar els contagis i per avisar del tancament d’algun dels trams de litoral en cas que s’arribi al límit d’aforament.

Així mateix, segons recorda Sánchez, “es farà un reforç de la presència de la Policia Municipal amb l’objectiu de garantir la qualitat de l’espai públic, la seguretat i la convivència. Els agents faran una tasca específica de vigilància durant les hores de major afluència de persones i vehicles, que s’intensificarà els caps de setmana i festius”.

També s’adoptaran mesures a la via pública. Així, es controlarà el pas de vehicles per establir limitacions de circulació si s’escau, i s’evitaran les aglomeracions o grups de persones que superin la xifra establerta a cada moment. La base d’operacions diürna del servei específic de vigilància de la Policia serà el Centre de Serveis de Gavà Mar, la qual cosa permetrà la reducció del temps de resposta a menys de cinc minuts.

La vigilància policial es realitzarà durant les 24 hores del dia i combinarà el patrullatge per les diferents zones d’interès amb patrulles en motocicleta, quad i turisme. Aquest dispositiu, que es durà a terme amb la col·laboració dels Mossos d’Esquadra, inclou agents uniformats i de paisà.

El dispositiu es completa amb servei de megafonia, des d’on s’emetran regularment missatges informatius, posant un èmfasi especial en els consells sanitaris, mesures de seguretat i alertes per estat del mar.

Salvament i socorrisme

Un any més, les platges de Gavà comptaran amb els serveis de salvament i socorrisme, amb protocols específics per tal de garantir que en totes les intervencions i serveis es compleixen les mesures de seguretat i higiene establertes a causa de la pandèmia.

Aquest servei serà operatiu els caps de setmana i festius durant els mes de juny, i a partir de juliol de dilluns a diumenge de 10 a 19 hores. Es prestarà des de tres llocs de socors ubicats als carrers de Roses, Premià i Vandellòs. A les prolongacions d’aquests dos últims carrers hi ha accés adaptat per a persones amb discapacitat que arriba fins a l’aigua a través de passarel·les. El dispositiu es completa amb quatre cadires de vigilància, una torre d’intervenció, un quad i una moto d’aigua.

Mobilitat sostenible i segura

Aquest estiu es reedita el dispositiu de mobilitat sostenible a la platja per preservar el caràcter urbà i residencial del barri marítim i els seus valors naturals. Aquest dispositiu es basa en dos eixos principals: la promoció de l’accés a la platja en transport públic, en bici o a peu i, a l’hora, la reducció de les places d’aparcament lliure.

El dispositiu de mobilitat sostenible també s’adapta a la situació sanitària, que limita l’aforament de la platja amb l’objectiu de minimitzar el risc de contagi.

Per promoure l’ús del transport públic, es disposa de quatre línies d’autobús que arriben a Gavà Mar:

  • GA1 amb una freqüència de 20 minuts tots els dies de la setmana. Serà gratuït els caps de setmana i festius fins al 12 de setembre.
  • A la zona marítima també es pot arribar amb L94 i L95, amb una freqüència de pas de 20 minuts, i L77 (de Cornellà a Gavà Mar, passant per l’aeroport).

El dispositiu també inclou la promoció dels desplaçaments a peu i en bicicleta. Des del nucli urbà es pot accedir a la zona marítima a través de l’avinguda del Mar i continuar el recorregut pel passeig Marítim.