Hospital de Viladecans
L’Hospital de Viladecans acull ja uns 60 pacients ingressats pel coronavirus

L’Hospital de Viladecans acull ja prop d’uns 60 pacients ingressats pel coronavirus. De fet, la majoria d’unitats mèdiques del centre sanitari, quatre de cinc, ja estan dedicades exclusivament a pacients ingressats per la COVID-19, mentre que la unitat que queda es reserva a urgències que no es poden posposar de cap manera i que tenen a veure amb, per exemple, traumatologia, cirurgia, o temes amb pacients oncològics.

Són dades facilitades per Juanma Martín, delegat del sindicat Confederació General del Treball de Catalunya (CGT) a l’hospital viladecanenc. Martín destaca que “aquesta crisi ens agafa amb l’hospital en obres i en un moment de canvi i en ampliació, el primer que s’ha de destacar és aquest fet. Les obres no s’han aturat de moment, i la veritat és que aquests treballadors s’haurien d’anar a casa però al mateix temps cal destacar la seva implicació i la seva professionalitat”.

Tot i la gravetat de la situació, i tot i aquesta particularitat del centre sanitari que està en obres, “l’hospital no està encara ple al 100% i de moment s’està atenent a la gent correctament, però estem arribant a ratis importants d’hospitalització per coronavirus que requereixen una atenció molt precisa i contínua”. Evidentment, com a tot arreu, s’han posposat la majoria de visites no urgents una mesura “que la gent està entenent perfectament”.

 

40 treballadors de baixa per positiu en coronavirus

Les quatre unitats d’hospitalització dedicades al coronavirus “s’han hagut d’adaptar a nivell de prevenció de riscos laborals perquè amb aquestes persones s’ha de seguir un protocol molt diferent al de les persones que ingressen en altres unitats, seguim amb habitacions de quatre i individuals però ens hem de posar uns equips molt especials per entrar a les habitacions i hem de treballar amb els pacients de manera molt diferent”.

A més d’adaptar aquestes unitats, l’hospital ha pres altres decisions importants, i és que, segons ens explica Martín, “des del passat dissabte està restringit l’accés al centre de familiars per protecció tant dels treballadors com dels propis familiars, i no es deixa entrar a ningú a excepció de casos molt puntuals. Sabem que és molt dur que no es pugui entrar i sabem que és molt trist que hi hagi gent que perdi als seus familiars i no puguin estar amb ells, però hi ha un risc molt alt d’infecció, ara mateix l’hospital és un focus d’infecció molt important”.

Tot i aquestes mesures, “més de 40 treballadors de l’hospital estan en aquests moments de baixa per positiu de coronavirus, estan tots estables i no hi ha cap hospitalitzat però estan a casa confinats i aïllats, i això dificulta encara més la feina diària a l’hospital”. En aquest sentit, cal destacar que “s’ha aconseguit trobar molt personal nou que està arribant a l’hospital, gent amb el títol recent acabat i metges als que se’ls està preparant, i està arribant gent nova en totes les categories, també en altres molt importants com el personal de neteja, el de seguretat, o el de manteniment”. Tot i aquestes incorporacions “que sens dubte han servit per reforçar la plantilla, la veritat és que anem justos de personal, i per aquest motiu fem una crida a la població i agrairíem molt que ens vinguessin a deixar els seus currículums perfils com ara infermers, zeladors, o fins i tot metges, perquè d’aquí a res és molt probable que els necessitem”.

Aquestes baixes del personal del centre hospitalari passen fins i tot amb mesures tan excepcionals com les tasques de desinfecció que es porten a terme aquests dies en tot el recinte de l’hospital.

Nova UCI provisional

L’hospital està treballant al límit, doncs, però al mateix temps s’està preparant per un empitjorament de la situació: “S’estan adequant espais com la sala d’actes o l’antiga Unitat d’Atenció a l’Usuari per atendre malalts de coronavirus i descongestionar l’aglomeració que tenim a l’hospital, serien en aquests espais els casos més lleus, mentre que a les unitats d’hospitalització agafaríem els casos més greus”.

Però un dels canvis més importants que s’està gestant a l’interior de l’hospital és la posada en marxa d’una improvisada Unitat de Cures Intensives (UCI) en un hospital de Viladecans que no en té aquest servei: “S’està adaptant la zona de quiròfans de la tercera planta per instal·lar una UCI, tot i que ara mateix de moment els pacients més greus s’han de derivar a Bellvitge, que també està col·lapsat”. L’entrada en funcionament d’aquesta UCI “no la puc precisar, però serà el més aviat possible”.

D’altra banda, les rutines habituals dels treballadors de l’hospital també han canviat: “Abans fèiem torns de 7 hores al matí, 7 hores a la tarda, i 10 a la nit, i ara això ha canviat i el personal sanitari fa torns de 12 hores dia sí dia no. Són jornades més llargues i cansades però és necessari fer-ho així perquè es pot dotar millor a les plantilles de material de protecció i es pot gastar menys d’aquest material”.

 

Gestos de solidaritat

En aquest escenari tan crític, la població està demostrant estar al costat dels treballadors sanitaris amb iniciatives com els aplaudiments de les 20:00h. cada dia de la setmana. L’Hospital de Viladecans no ha quedat al marge d’aquestes mostres de solidaritat: “Mentalment i emocionalment estem vivint una situació molt dura però estan passant coses molt boniques, per exemple Fruites Andrés ens va enviar ahir una comanda, una empresa del polígon industrial ens ha enviat líquid desinfectant, o una pastisseria de Cornellà també ens ha enviat pastes. A més, i tot i que no ens sentim herois, a nosaltres ens arriba l’escalfor de cada dia a les 8, la gent ve aquí, hi ha pancartes al davant de l’hospital, en aquest sentit la veritat és que la ciutadania sempre ha estat al costat dels treballadors d’aquest hospital, com es va veure en els darrers anys de lluita”.