Hospital de Viladecans
Hospital de Viladecans

Amb motiu del Dia Mundial sense Tabac, que se celebra el 31 de maig, l’Hospital de Viladecans està preparant diverses activitats adreçades a pacients i professionals per conscienciar-los dels riscos que comporta fumar i informar-los sobre els serveis que els ofereix l’Hospital per ajudar-los a deixar aquest hàbit.

Entre les iniciatives que està preparant el centre per a demà divendres destaca la instal·lació d’un punt d’informació al recinte exterior de l’Hospital, on es faran cooximetries (proves per detectar la quantitat de monòxid de carboni present als pulmons, que augmenta proporcionalment segons el nombre de cigarretes que es fumen) i es repartiran bosses reutilitzables, globus i informació sobre la deshabituació tabàquica. També s’hi muntarà un plafó il·lustrat amb un dibuix de Begoña Gutiérrez, auxiliar d’infermeria de l’Hospital, on, a més, tothom qui vulgui podrà escriure missatges relacionats amb el consum de tabac. A més, durant el matí agents dels Mossos d’Esquadra visitaran la taula informativa, explicaran la Llei del tabac i donaran informació sobre la prohibició de fumar en el recinte hospitalari.

Membre de nivell bronze de la Xarxa d’Hospitals sense Fum

L’Hospital de Viladecans forma part de la Xarxa d’Hospitals sense Fum, que l’ha acreditat amb el nivell de bronze. Això suposa el reconeixement de l’activitat que du a terme el centre sanitari per promoure entre els seus pacients i professionals polítiques actives per al control del tabaquisme.

Assessorament a pacients i professionals

El centre ofereix assessorament a les persones ingressades que volen deixar de fumar i inicia tractament substitutiu amb pegats, comprimits o xiclets de nicotina als pacients que porten més de tres dies ingressats. Quan se’ls dona d’alta, l’equip d’atenció primària corresponent s’encarrega de fer-ne el seguiment. D’altra banda, la Unitat Bàsica de Prevenció del centre també ofereix assessorament i tractament als professionals que volen deixar el tabac.

L’objectiu de l’Hospital de Viladecans és erradicar completament el consum de tabac en el recinte exterior del centre. També vol augmentar el nombre de pacients i de professionals que hi reben tractament, així com millorar la continuïtat assistencial entre l’Hospital i els equips d’atenció primària de la seva àrea d’influència, per reduir el risc que els pacients que inicien tractament a l’Hospital acabin recaient.

Setmana sense Fum

Cada 31 de maig se celebra el Dia Mundial sense Tabac, que és una iniciativa impulsada per l’Organització Mundial de la Salut per conscienciar sobre els efectes nocius i letals del consum de tabac i l’exposició al fum de tabac aliè, i per dissuadir del consum de tabac en qualsevol de les seves formes. Aquest any 2019, el Dia Mundial sense Tabac se centra en el tabac i la salut pulmonar.

Des de fa vint anys, al voltant d’aquest dia se celebra un seguit d’activitats que s’engloben dins de la Setmana sense Fum. A casa nostra, aquest esdeveniment està impulsat per la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària i té la col·laboració del Programa Atenció Primària sense Fum (PAPSF) i de la Xarxa d’Hospitals sense Fum, entre d’altres iniciatives impulsades per universitats, ajuntaments i societats científiques.

L’Hospital de Viladecans

L’Hospital de Viladecans està acreditat com a hospital bàsic d’aguts, de referència per als municipis de Castelldefels, Gavà, Viladecans, Begues i Sant Climent de Llobregat, amb una població de 190.000 habitants. El centre excel·leix en cirurgia major ambulatòria (CMA), en la integració d’especialitats i el triatge d’urgències avançat. Actualment, l’Hospital està ampliant i reformant les seves instal·lacions per tal de millorar l’atenció que dona a les persones que viuen en la seva àrea d’influència. L’Hospital de Viladecans pertany a la Gerència Territorial Metropolitana Sud de l’Institut Català de la Salut, juntament amb l’Hospital de Bellvitge i la Direcció d’Atenció Primària Costa de Ponent.