Prop de 100 alumnes de 1r i 2n de Batxillerat de l’Institut de Bruguers han pres part aquest matí en l’acte de commemoració del Dia Internacional de la Memòria de l’Holocaust i Prevenció dels Crims Contra la Humanitat. El dia es celebra cada any el 27 de gener després que l’Assemblea General de les Nacions Unides ho designés així l’any 2005 perquè va ser un 27 de gener de 1945 quan es va produir l’alliberament per part de les tropes soviètiques del camp de concentració i extermini nazi d’Auschwitz-Birkenau.
L’acte ha consistit en una mostra d’homenatges artístics de diversos alumnes de l’Institut, des de lectura de poemes fins a peces musicals o vídeo assajos. També han pres la paraula el Tinent d’alcalde de Benestar i Acció Social, Miquel Àngel Díaz, i el president de l’Amical Mauthausen i Altres Camps, Enric Garriga. L’acte ha acabat amb una encesa d’espelmes en memòria de les víctimes de l’Holocaust.
Miquel Àngel Díaz ha subratllat que en aquest acte s’ha vist “molt talent artístic al servei del valor de la tolerància, de lluitar contra el feixisme des de la paraula, i sobretot de prevenir, i és que fer activitats com aquesta és de les millors vacunes que tenim per lluitar contra la intolerància i contra l’odi que va suposar l’intent d’extermini del poble jueu que va haver-hi a Europa”.
Enric Garriga, de la seva part, ha posat de manifest que “és molt important fer aquest tipus d’actes amb els més joves perquè és imprescindible recordar aquesta etapa de la història, fer memòria i recordar el que va representar per la història de la humanitat el feixisme i el nazisme”. Garriga ha destacat que “cadascú ha de conèixer la seva història i, per tant, s’ha de conèixer el que va ser l’Holocaust però sobretot la seva incidència sobre els republicans espanyols que van acabar en els camps d’extermini i de treball nazis”.
El director de l’Institut de Bruguers, David Serres, ha destacat de la seva banda que “necessitem que els alumnes sàpiguen transmetre la memòria i que puguin ser els seus continuadors, perquè al final la memòria ha de ser viva i si els alumnes no n’aprenen després no podran ser ciutadans que la puguin explicar, i el que volem és que siguin ciutadans que coneguin la realitat i que puguin transmetre aquests coneixements que han adquirit dintre de les aules però també dintre de la vida”.
Uns 20 alumnes de 2n de Batxillerat dels 100 que han participat en aquesta activitat treballen enguany en el Projecte Buchenwald. Aquest projecte suposarà un viatge a aquest camp de concentració nazi durant la segona setmana de febrer.