llibre sobre patrimoni preindustrial a Gavà
Una de les cabanes de pastor recuperades.

Aquest divendres tindrà lloc la presentació d’“Argila, aigua i calç, de la terra a la casa”, un llibre sobre patrimoni preindustrial a Gavà que recull una sèrie de recerques sobre el terreny realitzades per diferents grups locals (El Grup Ecologista Quercus, la Unió Muntanyenca Eramprunyà, El Centre d’Estudis de Gavà). Amb tot plegat es posen en valor aquests elements, oferint una base sòlida amb la que es podrà actualitzar el catàleg de patrimoni material de la ciutat que cal preservar.

L’obra evidencia que “l’entorn natural de la ciutat és molt ric, no només en fauna i vegetació, sinó també en patrimoni” i que “fruit de segles i segles d’antopització s’ha modelat un paisatge ple d’elements que ens mostren com la humanitat i la natura convivien de forma profitosa”.

El llibre relata com el pas de la societat agrícola a la industrial va motivar l’abandonament de tots aquests elements: forns de calç, teuleries, bòbiles, estructures de captació, canalització i aprofitament d’aigua i barraques de pastor. El llegat d’aquesta època, en forma de restes materials, ha arribat fins avui de vegades molt malmès, però amb la potència de segles d’utilització.

El llibre es presentarà a les 18.30 hores al casal de la gent gran del Centre.