Lourdes Rizo
Portada de la novel·la de Lourdes Rizo "Cuenta atrás"

L’escriptora gavanenca Lourdes Rizo presenta avui la seva tercera novel·la, “Cuenta atrás”, publicada dos anys després de l’anterior, “La Puerta equivocada”. Es tracta d’una novel·la en la que la protagonista “és una dona valenta a la que li diagnostiquen un càncer, i a partir d’aquí la seva vida dona un gir important”. Rizo ha basat aquest personatge “en la meva millor amiga, que patia aquesta malaltia, i a la que de fet he dedicat la novel·la”.

La intenció de Rizo era que la seva amiga li ajudés a escriure la novel·la, “volia fer-li una entrevista per entendre millor les seves emocions, perquè a mi m’agrada escriure sobre les emocions, però els últims mesos no podia ni parlar i al final no em va poder ajudar”. De totes maneres, l’experiència ha marcat a Rizo i també a la gestació de “Cuenta atrás”: “Crec que en una historia d’aquest tipus, si no l’has viscut és molt difícil descriure tot el que li passa pel cap a la protagonista per molt que t’ho puguis imaginar”.

Finalment, una altra amiga de Rizo que va passar també per la mateixa malaltia “va ser la que em va ajudar a construir el personatge a nivell emocional”. El que no va treure que “també em vaig documentar moltíssim sobre el càncer de mama i les possibilitats que tens quan et diagnostiquen aquesta malaltia, has de ser molt rigorós i creïble quan tractes un tema com aquest”.

Al final, en aquesta història del que es parla és “dels cops durs que et dona la vida i com aquests cops t’ajuden a créixer, t’ajuden a connectar amb tu mateix, i fins i tot es poden treure coses bones d’aquests cops durs”.

L’estil de Rizo continua defensant “un llenguatge planer, que no necessitis un diccionari al costat, i això no vol dir que no curi el llenguatge i que no repassi mil vegades el que escric, però tot i que busco una certa diversitat i qualitat en el llenguatge, un estil, al final aquest estil ha de ser fàcil per la gent que agafa el llibre, que ha de tenir la capacitat d’abstracció d’endinsar-se en la trama sense haver d’estar molt pendent de les paraules que no entén”.

D’altra banda, “Cuenta atrás” és una novel·la breu “amb capítols curts que van saltant d’una subtrama a una altra, deixo algunes coses penjades com una tècnica per enganxar al lector”.

Rizo presenta, doncs, “Cuenta atrás”, avui dimarts, 28 de febrer, a partir de les 18:30 hores, a la biblioteca Josep Soler Vidal. La novel·la, per cert, està editada per l’editorial Pluma de Sueños, a la que Rizo vol “agrair moltíssim la confiança que han dipositat en mi. Jo no faig autoedició, i van ser els primers que em van fer un contracte, s’han llençat a la piscina per mi i els hi estic molt agraïda per confiar en mi a l’inici i per continuar confiant en mi”.