Lliurats els premis del Gavà-Viladecans Talent Factory
Lliurats els premis del Gavà-Viladecans Talent Factory

L’Espai Maragall de Gavà ha acollit, aquest dilluns, l’acte de lliurament de premis del projecte Talent Factory, una iniciativa impulsada pels ajuntaments de Gavà i Viladecans que té l’objectiu de fomentar entre els estudiants els valors de l’emprenedoria amb la col·laboració de l’empresariat d’ambdues ciutats.

El projecte guanyador d’una estada de cinc dies a Silicon Valley ha estat Sonolife, presentat per dos alumnes de 1r de Batxillerat del col·legi Sant Gabriel de Viladecans, Pau Cuesta i Carla Martín. Es tracta d’un auricular sense fils per rebre notificacions del mòbil, un aparell que segons han explicat els mateixos joves “sorgeix de la necessitat de la gent gran i/o persones amb Alzheimer i altres demències de rebre informacions o recordatoris”. Aquest auricular intel·ligent reprodueix missatges, prèviament programats o instantanis, per part dels seus familiars. El dispositiu incorpora un mòdul de Bluetooth i connexió a internet.

A la gala final també es van lliurar dos segons premis: viatge a Brussel·les amb visites a centres d’emprenedoria, vivers d’empreses i seus d’empreses reconegudes. Han estat pels projectes Home Bag, de les Escoles Núria de Gavà, consistent en una motxilla-llit per a persones sense sostre, i AININ, un dispositiu d’aplicació d’insulina automàtica presentat per alumnes del col·legi Teide de Viladecans.

També es van lliurar quatre tercers premis, que consisteixen una jornada de visites a l’ecosistema empresarial i del món emprenedor de Barcelona. Aquests han estat pels projectes: Grow & Joy i +Study, tots dos presentats per alumnes del col·legi Santo Ángel de Gavà, que consisteixen en una web de disseny d’un hort virtual-físic i un bloqueig de mòbils paterns, respectivament, així com Eye Adapter i EU-Change, ambdós de l’escola GOAR de Viladecans, que han plantejat un comparador d’escoles europees online per realitzar intercanvis d’estudiants, i un protector de pantalla per a mòbils graduat.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, i la tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Viladecans, Gisela Navarro, van felicitar tots els alumnes participants en el Talent Factory, tot agraint el seu esforç i implicació. Un agraïment que han fet extensiu al professorat, famílies i empresaris i empresàries de les dues ciutats que els han acompanyat a l’hora de dissenyar el seu projecte de negoci.

En la seva intervenció, Raquel Sánchez, destacava que “el més important del Talent Factory és el procés d’aprenentatge que heu fet tots els joves que heu participat. Heu pogut descobrir la vostra capacitat de crear, heu après que cal ser persistents i que els projectes, si es treballa de valent, es poden fer realitat. I també que l’èxit no s’ha de mesurar només per la rendibilitat econòmica dels negocis sinó que cal  pensar més enllà i que els projectes empresarials siguin responsables socialment i contribueixin a millorar el nostre entorn”.

Per la seva banda, Gisela Navarro, afirmava que “totes les propostes innovadores presentades al Talent Factory han estat capaces de mostrar que, veritablement, els nostres estudiants són fabricants de talent, Tant a Gavà com a Viladecans cerquem l’èxit educatiu i aquest projecte ha estat un bon exemple”.

En el decurs de l’acte, el cofundador i CEO de Wallapop, Agus Gómez, va explicar als joves com va néixer el seu projecte empresarial. A la seva ponència, plena d’anècdotes viscudes en els inicis de Wallapop , ha explicat que “en les essències d’una idea tot és molt senzill” i ha animat els joves “a fer un salt al buit, superar les pors i crear allò que us vingui de gust”.

Aprendre a emprendre

El Talent Factory és un projecte destinat a fomentar la cultura emprenedora de l’alumnat dels centres de secundària de Gavà i Viladecans, promovent els valors de la creativitat, la innovació i el treball en equip perquè puguin desenvolupar les competències bàsiques que els facilitin la possibilitat d’esdevenir futurs emprenedors. Una iniciativa, que té els seus antecedents en el projecte pilot de l’Ajuntament de Gavà “Gavà Talent Factory” i “L’Institut Emprèn”, de l’Ajuntament de Viladecans.

Al Talent Factory han participat 400 alumnes de 4t d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de Gavà i Viladecans que, en grups de dos membres, van haver de presentar una idea inicial de negoci innovadora, creativa i viable. De les 119 idees presentades es van seleccionar 24 (12 de cada municipi) per ser mentoritzades per empresaris de Gavà i Viladecans en el procés de desenvolupament de la idea de negoci i l’elaboració del pla d’empresa.

Ara fa unes setmanes, es van escollir els 12 projectes finalistes (6 de Gavà i 6 de Viladecans) que avui han exposat els seus projectes i que participaran en un programa formatiu sobre emprenedoria YoungEntrepreneur de La Salle Technova on treballaran entre d’altres, temes de finances, rendibilitat i desenvolupament del model Canvas per a les seves idees de negoci, i coneixeran experiències reals d’altres emprenedors joves.