Luisa Vázquez
Luisa Vázquez, en una visita que va fer l'any 2019 als estudis de Ràdio Gavà

La gavanenca d’adopció Luisa Vázquez acaba de publicar la seva primera novel·la, “Pájaro que canta no vuela”. Està editada per l’editorial Cuatro Hojas i encara no es pot comprar perquè Vázquez vol esperar a la presentació que farà a la Biblioteca Josep Soler Vidal. Desprès la portarà a llibreries gavanenques com ara Pelegrín, Carlin, i Star Books, i també es podrà trobar online a llocs com ara Amazon. Vázquez s’endinsa, doncs, en el relat llarg després de publicar l’any 2019 “Miscelánea”, un recull de 25 contes que també va presentar a Gavà.

Sobre el salt del relat curt a la novel·la, Vázquez explica que “va sorgir de manera natural, vaig començar amb un relat curt que es va anar allargant i em va semblar que seria una bona idea seguir avançant, i al final ha sortit aquesta novel·la que és breu, té només unes 100 pàgines”. Tot i que el llibe es basa en el famós Sindicat Nacional del Crim, que als anys 40 agrupava a totes les famílies mafioses italianes i jueves dels Estats Units, i tot i que també està basat en personatges reals, la ficció i els protagonistes han estat creats per l’autora.

La inspiració de Vázquez és òbvia: “A mi m’encanta el cinema americà dels anys 40, 50 i 60, i soc molt fan de Humphrey Bogart, així que el meu protagonista, el detectiu Bob Johnson, és una reencarnació de Bogart. M’encanta l’ambientació i m’encanten els diàlegs de l’època amb aquell punt d’ironia, així que vaig decidir recrear-los”.

L’escriptora confessa que “en aquesta ocasió, tot i que m’agrada molt l’època, he estat poc descriptiva. De fet, he estat més descriptiva amb els personatges que amb els ambients. Sí que he descrit els ambients, és clar, perquè a mi m’agrada molt ser descriptiva, i he explicat tot aquest ambient de clubs sòrdids i carrerons, però m’he recreat més en la descripció dels personatges, hi ha poc escenari”.

La intenció de Vázquez és “utilitzar a Bob Johnson de manera recurrent en altres novel·les, m’agradaria escriure més històries amb ell. No em dedicaré en exclusiva a ell perquè m’agrada la varietat, però sí que vull tornar-hi en alguna ocasió perquè em diverteixo molt escrivint aquest tipus d’històries i de diàlegs”.

Vázquez presentarà “Pájaro que canta no vuela” a la sala d’actes de la Biblioteca Josep Soler Vidal el proper dijous, 23 de setembre, a les 18:30 hores. L’entrada és gratuïta però, seguint la normativa Covid, l’aforament és limitat i és necessària una inscripció prèvia que es pot formalitzar trucant al telèfon 93 263 92 30.

Luisa Vázquez
Aquesta és la portada del llibre