maduixot
Aquests són maduixots de Gavà (Foto: cortesia Josep Pañella)

Tot i que el conreu per excel·lència a Gavà és, com tots sabem, l’espàrrec, el maduixot està agafant cada vegada més volada. De moment només el conreen a Gavà de manera professional 3 pagesos, segons ens informa Josep Pañella, president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, però és un producte que cada vegada té més demanda.

I és també un producte d’una qualitat excepcional on la proximitat hi juga un paper important: “El maduixot de Huelva segur que és tan boníssim com el de Gavà, però el problema que té és que per arribar a MercaBarna ha d’arribar una mica verd i requereix de transport en càmeres frigorífiques, si no es desfà amb les calors. Amb tot això, el maduixot perd dolçor, en canvi el maduixot de Gavà és fruita de proximitat, es ven el mateix dia que s’agafa, i per tant el seu gust és més dolç”. Les sorres dels camps gavanencs també influeixen “igual que passa amb els tomàquets, aquesta salinitat fa que tot sigui més dolç i fa que el maduixot de Gavà tingui un sabor tan especial”.

Pañella li veu molt futur al maduixot gavanenc però creu que “ens equivocaríem si ara tots els pagesos comencéssim a collir maduixots. Potser els propers anys s’incorpora algun pagès més, però si es fa molt gran això i arribem a MercaBarna llavors allà ja tot funciona per la oferta i la demanda. Nosaltres el que hem de fer és donar-li un valor afegit i que es vengui com a producte de proximitat, si no llavors no farem res. La destinació ideal on ha d’anar a parar el nostre maduixot és el mercat de pagès dels dimarts i els dissabtes i els mercats municipals de Gavà”.

maduixots
El maduixot de Gavà despunta (Foto: cortesia Josep Pañella)

Un d’aquests pagesos que es dedica al maduixot a Gavà és Joan Codinach, que va començar “fa sis anys collint només per mi i per la família, i poc a poc la gent m’anava demanant i vaig haver d’incrementar la producció, i ara tinc una clientela fixa a la que haig d’abastir, entre elles un parell o tres de botigues de Gavà que em compren”. Codinach assegura que “el maduixot no és un cultiu complicat de conrear, però és molt delicat ja que cada cop que plou perdem gairebé una collita sencera perquè se sembren amb plàstics, es queda aigua al voltant, i es podreixen de seguida”.

Codinach es manifesta també en la mateixa línia que Pañella en la qüestió de la qualitat: “Per la manera de collir-los quan estan madurs, cosa que no poden fer els de fora, ni tan sols els del Maresme, ja canvia la cosa i els de Gavà són més dolços. La sorra també ajuda una mica, però el que marca la diferència és que és de secà, i tot el que és de secà té menys aigua i més sucre”.

L’altre productor de maduixots de la zona, a més de la nostra cooperativa és Cal Xim Xim