cooperadors

La Unió de Cooperadors de Gavà tanca el seu primer any de funcionament amb un gran èxit de participació: més de 12.500 persones s’han sumat a alguna de les activitats que s’han organitzat des de la seva inauguració, el dia 12 de novembre de 2022. En paraules de l’alcaldessa, Gemma Badia, “després d’un any, toca fer balanç, i les xifres ens demostren que s’ha fet un ús molt interessant i obert a tota la ciutadania, preservant l’esperit inicial i cooperatiu d’aquest espai i avançant alhora cap a la innovació”.

Un any de treball enfocat a impulsar el desenvolupament econòmic sostenible i innovador al servei de les persones. La Unió de Cooperadors és un nou espai de referència per a les noves economies com l’economia social i solidària, l’economia circular i la innovació. S’hi ofereix una àmplia programació amb tallers, xerrades i formacions, i també jocs educatius, que posen a l’abast de tothom els valors per fer economia de forma equitativa i democràtica. 2.444 persones han rebut informació i orientació individualitzada i 7.688 més han participat en exposicions i activitats ludicoformatives. Tots els serveis estan oberts a ciutadania de totes les edats, emprenedors/es, empreses, entitats i centres educatius.

Un dels serveis més utilitzats és el Lab, un espai per a l’experimentació i la innovació, amb impressores i escàner 3D, màquina làser, viniladora, Lego i Arduino. Des d’aquí la tecnologia es fa accessible a tothom, amb tallers d’iniciació i assessorament personalitzat per idear, dissenyar i prototipar qualsevol idea. Les persones usuàries representen el 35% del total. Per a les noves iniciatives de l’economia col·laborativa, social o sostenible, s’ofereix un acompanyament des de l’inici i un espai d’incubació per créixer i consolidar-se. 364 persones s’han beneficiat d’aquest assessorament personalitzat.

L’alcaldessa ha remarcat la importància d’apropar als centres educatius l’economia des d’un punt de vista cooperatiu i social per fer-los descobrir noves ocupacions i noves formes d’emprendre. “Durant l’últim trimestre del curs passat, més de 400 alumnes han visitat la Unió de Cooperadors, i per al curs 2023-2024 ja s’han rebut sol·licituds per rebre més de 1.300 estudiants, cosa que fa avançar aquest espai també en sentit didàctic”.

Reconeixements a la recuperació patrimonial

La Unió de Cooperadors, obra dels arquitectes Josep Lluís Sert i Josep Torres Clavé, va reobrir les portes després d’una rehabilitació que ha aconseguit recuperar el seu alt valor històric i arquitectònic, amb la proposta de l’arquitecta Meritxell Inaraja i el suport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. De fet, aquesta renovació ha valgut la selecció als prestigiosos Premis FAD d’Arquitectura i una menció als Premis Catalunya Construcció.

L’edifici forma part de la recentment creada Xarxa Metropolitana de Patrimoni, un conjunt d’11 actuacions de rehabilitació en edificis i parcs públics que pretenen recuperar i rehabilitar el patrimoni cultural i industrial de l’àrea metropolitana de Barcelona amb un doble objectiu, d’una banda, la recuperació del patrimoni amb l’aplicació de principis d’intervenció respectuosos amb la integritat i els valors dels edificis i parcs, i d’una altra, la reutilització d’aquests mateixos elements patrimonials per a usos públics i com a objecte de visita turística.

Aquesta xarxa té l’objectiu de revitalitzar, difondre i donar a conèixer aquests espais, a través de la creació del pòdcast “Històries de la Metròpolis”, on s’explica el llegat dels espais a través d’històries vivencials; senyals compartits i imatge de marca homogeneïtzada; la nova web amb.cat, i activitats diverses adreçades a públic familiar.