200 persones es troben per netejar les dunes
200 persones es troben per netejar les dunes

Més de 200 persones van acudir la crida feta per l’Ajuntament aquest diumenge per netejar les dunes de la nostra platja. Després del pas del temporal Glòria el mar va escopir a terra diversos residus i tot i que, des de l’AMB ja s’ha dut a terme la tasca de més envergadura, la brossa de mida més petita com poden ser burilles, petits plàstics o els clàssics bastons per netejar les oïdes han quedat atrapats entre la vegetació dunar. Justament aquesta mena de deixalles van ser les que els voluntaris, distribuïts per grups, van trobar en major nombre en tota l’àrea pentinada d’uns 200 metres, a banda i banda, de la Riera dels Canyars.

Assistits per membres de l’empresa Biocean, els participants van estar atents a les explicacions pertinents sobre la necessitat de tenir cura, evitant trepitjar la vegetació i deixar les deixalles orgàniques, com ara les canyes ja que segons precisa Eugeni Canals, “amb el temps es degradaran de manera natural i passaran a formar part de tot l’ecosistema”

Durant el matí, es van recollir 48 quilos de residus. L’alcaldessa Raquel Sánchez, qui també va participar de la jornada va “agrair a la gent la seva solidaritat i compromís en la preservació de les nostres platges, especialment en moments com l’actual on després del pas del Glòria el nostre litoral s’ha vist especialment afectat. Estic feliç de l’èxit d’aquesta convocatòria i també de la bona acollida que em consta n’han tingut d’altres que han sorgit de manera més espontània”.

La importància del sistema dunar

Les dunes esdevenen un ecosistema molt valuós ja que té una presència extremadament reduïda al Mediterrani.

Es tracta d’ambients que conformen paisatges altament representatius del nostre litoral primitiu, per tant, de com eren les nostres costes prèviament a que fossin intensament transformades pel desenvolupament urbanístic de les últimes dècades. Són ambients molt fràgils que avui dia es troben perillosament amenaçats. A més d’una vegetació molt especialitzada, amb plantes adaptades al sòl sorrenc, com el borró o el lliri blanc de marines, la sequedat i l’alta salinitat, s’hi troben multitud d’insectes, alguns rèptils i diferents espècies d’ocells insectívors.

Cal tenir en compte la importància que té preservar aquests ambients, no tan sols per conservar la seva bellesa i salvar-los de la desaparició, sinó també per les funcions que desenvolupen en la protecció i conservació de les platges i en l’apantallament i suavització dels vents i aerosols marins. Els cordons dunars litorals protegeixen de l’erosió el front costaner i estabilitzen el seu perfil, atenuant doncs l’acció erosiva dels temporals.

PUBLICITAT