El 16 de novembre farà exactament un mes que quatre dinamitzadors d’oci nocturn es passegen per Gavà per establir vincles de contacte amb els joves gavanencs. Van començar justament el primer cap de setmana que es va decretar el tancament de restauració i bars, i a més han hagut d’afrontar també el toc de queda nocturn posat en marxa fa unes setmanes. Però tots valoren molt positivament fins ara la tasca que estan duent a terme.
En aquest temps, i segons ens ha explicat Aida Marzo, coordinadora de l’equip d’educadors de carrer nocturn, s’han atès més de 100 grups de joves amb una mitjana de 60 joves per nit. La majoria dels grups que s’estan trobant són de joves d’entre 14 i 20 anys. La seva resposta “està sent molt positiva, tenen moltes ganes de saber què estem fent i de vincular-se a la resta de serveis municipals, i aquesta és una tasca que estem fent de manera transversal vinculant als joves a La Casa Gran i a la resta de serveis que té el municipi”.
Marzo ha explicat a més que la feina que estan fent “és coordinat amb la Policia Local, un cos amb el qual treballem molt de la mà sobretot en aquells casos en els que ens necessitem mútuament com a forma de treball complementari”.
D’altra banda, el toc de queda i els confinament perimetral els ha obligat a readaptar el seus horaris i ara surten divendres, dissabtes i diumenges a les tardes fins les 10 de la nit. Abans l’horari que feien era des de les 19:00h. i fins les 2 de la matinada. Amb aquest nou horari “ha variat una mica la tipologia de casos que ens trobem, especialment el tema de begudes alcohòliques ja que ara ens estem trobant menys quantitat de joves bevent, i en general la resposta segueix sent, com ho era abans del toc de queda, molt positiva per part de tots els grups”.
Josep Maria Delale, un dels educadors de l’equip, qualifica la seva experiència fins ara com a “molt positiva” i ens assegura que “els joves sempre tenen una bona recepció, al principi estan una mica escèptics però els hi mostrem simpatia i responen de forma simpàtica cap a nosaltres creant un diàleg respectuós”. A més, els joves “ens donen molt feedback respecte a què volen que l’Ajuntament implementi”, i molt important també, “en cap moment ens hem hagut de retirar per mal comportament, sempre han estat molt cívics i respectuosos amb la nostra intervenció i aprecien molt el vincle que estem construint, ens recorden, i de fet sempre que ens tornen a veure ens saluden”.
Lola Martínez, que és també membre de l’equip, ha assegurat de la seva banda que aquest “és un projecte molt bonic que no només consisteix en veure com estan els joves al carrer i generar vincles, sinó que també passa per donar-los veu i vot. Volem, en aquest sentit, que participin i creïn amb l’Ajuntament un oci alternatiu que es pugui implantar d’aquí a l’any vinent. Volem que siguin ells mateixos els que s’impliquin i ens expliquin exactament què volen fer i com volen utilitzar el temps lliure que tenen”.
Valeria García, el darrer membre de l’equip, també considera que l’experiència està sent molt positiva ja que “parlem amb els joves per visualitzar i detectar les seves necessitats i també per generar un vincle entre ells i nosaltres com a tècnics”. D’altra banda, si també “trobem que tenen necessitats de tipus laboral, o que la seva situació emocional és una mica angoixada degut a la pandèmia, el que fem es adreçar-los als recursos que ofereix La Casa Gran”.
Aquest equip de dinamitzadors d’oci nocturn continuarà fent la seva tasca fins el proper 31 de desembre. Està previst, però, que cap a la primavera i estiu de 2021 es torni a activar aquesta iniciativa.