més inversions municipals
Sessió plenària del mes de maig

L’Ajuntament de Gavà incrementarà les inversions en equipaments i en espai públic previstes per aquest mandat i engegarà noves actuacions en mobilitat sostenible gràcies a la solvència de les finances municipals. Els comptes de l’any passat s’han tancat amb un romanent de tresoreria que ascendeix a prop de 6,2 milions d’euros, tal com va informar ahir a la sessió plenària el tinent d’alcalde, Jordi Tort

Aquest saldo positiu és una mostra de la “bona gestió pressupostària que es tradueix en uns comptes sanejats que permeten generar estalvi, reduir deute i incrementar les inversions”. Pel que fa al deute, se situa en el 50%. Les inversions augmenten en prop de 4,7 milions. No obstant això, atès que la legislació vigent impedeix destinar la totalitat del romanent a finançar noves actuacions, el Ple municipal ha aprovat una modificació de crèdit que reforçarà el capítol d’inversions en 1,2 milions més.

D’aquesta manera, seran un total de casi 5,8 milions d’euros els recursos per a inversions, que es destinaran principalment a intensificar la millora dels equipaments municipals i a ampliar les accions adreçades a millorar la qualitat de l’espai públic i a fer de Gavà una ciutat més sostenible i inclusiva.

Així, al Pla d’Inversions del mandat, que se situa ja en uns 31 milions d’euros, s’hi afegeixen noves intervencions. Les més destacades són:

  • Remodelació integral dels parcs infantils del passeig Maragall i del parc del Mil·lenni, amb una dotació de 400.000 euros.
  • Posada en marxa de la Botiga Solidària, que centralitzarà la distribució d’aliments i productes de primera necessitat a les persones amb menys recursos. La inversió serà de 200.000 euros.
  • Adquisició de vehicles municipals més sostenibles, amb una dotació aproximada de 125.000 euros.

Nou impuls a la modernització dels equipaments

L’Ajuntament continua avançant en el Pla de modernització dels equipaments esportius, ampliant les inversions en prop de 320.000 euros.

Les intervencions més destacades són la creació d’una nova zona de wellness a la Nova Piscina per un import de 90.000 euros i la substitució del paviment esportiu de la pista interior del pavelló de can Tintorer per valor de 80.000 euros.

Altres actuacions que s’executaran són:

  •  Adequació de la pista d’atletisme de l’Estadi la Bòbila.
  •  Instal·lació de cortines separadores al pavelló Jacme March perquè es puguin desenvolupar diferents activitats esportives a l’hora.
  •  Nova sala d’activitats a la piscina de can Tintorer, amb un circuit de màquines per activitat cardiovascular i tonificació.
  •  Mur d’expressió artística a la piscina de can Tintorer.
  • Nou tapís per activitats de rítmica al pavelló de can Tintorer.
  •  Rehabilitació de la sauna seca de la Nova Piscina.

Quant al manteniment i millora dels equipaments socioculturals, s’hi invertiran més de 162.000 euros. Destaquen intervencions en el Casal Municipal de Cultura American Lake (millora de la caixa escènica i de la pintura interior) i en el Casal d’Entitats Sant Jordi (reparació i pintura dels espais interiors). També s’invertirà en la millora del local de l’AV Ausiàs March i en la instal·lació de línies de vida al Nou Casal Sant Jordi. El concepte més elevat, de 100.000 euros, correspondrà a inversions de reposició en equipaments.

Finalment, s’ha previst una reserva de 200.000 euros com a primera aportació per a la possible adquisició d’una planta baixa i primer pis de dos immobles ubicats a la Rambla que es preveuen enderrocar i aixecar de nou en el marc d’una promoció privada, amb l’objectiu de poder comptar amb nous espais per equipaments públics i connectar la Casa de les Famílies a través d’un accés per aquesta via.

Millora de l’espai públic

Els nous recursos garanteixen el finançament del Pla director de l’espai públic de Gavà Mar, amb una dotació d’1,2 milions d’euros, i la implementació del nou model de gestió de residus, que suposa la introducció de modificacions molt importants en la recollida domiciliària mitjançant el sistema de càrrega lateral. Aquests canvis passen per la renovació de contenidors i dels vehicles actuals de forma progressiva. Es preveu una inversió d’1,9 milions d’euros.

A més, s’incrementa la partida destinada a la pavimentació de carrers amb 200.000 euros i a la reforma del carrer de la Rectoria amb 150.000. També s’amplia la partida destinada a la millora de la via pública amb 200.000 euros.

També es continuarà invertint en la millora dels polígons industrials i dels camins agrícoles; en el soterrament de línies aèries, amb una intervenció al carrer de Pere el Gran, i en la millora del Cementiri Municipal, on es destinaran 158.000 euros per a la millora de les cobertes, el pintat de la façana i la dotació de nova maquinària, com ara un carretó elevador i una escombradora.

Així mateix, per avançar en l’eficiència tecnològica es destinaran uns 335.000 euros a inversions en Informàtica.

Reducció del deute

D’acord amb la legislació vigent, el romanent de tresoreria s’ha de dedicar, en primer lloc, a assegurar el pagament dels proveïdors en els terminis establerts i, posteriorment, a retornar deute. Així, el govern municipal destinarà 175.000 euros a amortitzar crèdit.

L’Ajuntament de Gavà manté així la reducció progressiva del deute, que a data d’avui se situa en una ràtio del 50%, prop d’un 18% menys respecte a l’exercici anterior.

Pla Estratègic de Turisme

En aquesta sessió plenària de maig també es va donar compte d’un decret d’alcaldia sobre el Pla Estratègic de Turisme. El tinent d’alcalde i responsable de promoció de la Ciutat, Ramon Castellano va explicar que es tracta “d’elaborar un Pla per a impulsar la creació de l’activitat econòmica en el sector del turisme”. Un Pla, va afegir Castellano “que permeti definir i dissenya les línies estratègiques a seguir durant els propers anys per tal de promocionar la ciutat i posar en valors els seus actius econòmics, culturals i patrimonial. Es l’eina necessària per orientar el desenvolupament turístic, facilitar la presa de decisions, optimitzar la inversió de recursos i aprofitar aquests de manera sostenible i millorar la qualitat de prestació del serveis”.

Declaracions Polítiques

El Ple de maig va finalitzar amb l’aprovació de tres declaracions polítiques de caire social, dos d’elles per unanimitat. La primera d’elles va ser una declaració conjunta de tots els grups municipals en defensa de la integritat de les dones. En ella es considera “ignominiosa la sentencia de l’Audiència Provincial de Navarra en relació a la violació múltiple que es va produir a Pamplona el 2016. En els acords es recull “expressar el profund malestar i rebutjar el tracte donat a la víctima per una de les institucions de què hom espera empara, protecció i justícia”. També es mostra la “profunda indignació per aquesta sentencia” que es “totalment vergonyosa, contribueix a mantenir l’estigmatització de les dones i a legitimar la violència contra elles”.

També es va aprovar per unanimitat la Declaració Política presentada per ERC a favor de la ratificació del conveni de l’Organització Internacional del Treball sobre el treball digne de les treballadores de la llar que ja han reconegut altres països europeus i per la dignificació del treball de la llar i les cures..

Finalment els grups municipals del PSC i GSSP van presentar una Declaració contra el tancament de línies de P3 i per la qualitat dels centres educatius públics del Baix Llobregat, que va ser aprovada amb l’abstenció del grup municipal de CiU. El text que recollia les reclamacions de la comunitat educativa de Gavà i la Coordinadora d’Ampa, entre altres col·lectius manifesta “el rebuig a les intencions transmeses pels Serveis Territorials d’Ensenyament del Baix Llobregat segons les quals es proposa la desaparició de línies de P3” i es demana que es descarti aquesta iniciativa. També s’exigeix a Ensenyament “que faci efectiva una reducció de les ràtios fins a 20 alumnes per als nous grups de P3 i garantir el manteniment de les plantilles actuals”.