Més sorra a la platja Gavà

La Demarcació de Costes a Catalunya i el Port de Barcelona han començat una aportació de sorra per mitigar els efectes de la regressió a la platja de Gavà. En concret, s’hi abocaran un total de 40.000 metres cúbics de sorra al tram situat davant del carrer de Blanes.

Del total de sorra que es restituirà, 20.000 metres cúbics corresponen a les obres d’emergència impulsades pel Ministeri de Transició Ecològica per pal·liar els efectes del temporal Glòria del passat mes de gener. Es respon així a les demandes que l’Ajuntament va traslladar a l’organisme estatal a través de la Demarcació de Costes a Catalunya i que van en línia amb les reclamacions que el govern municipal ha vingut fent a les administracions competents sobre la problemàtica de regressió de la platja. El Port de Barcelona i la Demarcació de Costes a Catalunya aportaran 20.000 metres cúbics

El litoral de Gavà va resultar greument afectat pel temporal i durant uns dies va haver de prohibir-se l’accés a la seva totalitat. El tram més afectat per la regressió va ser el del carrer de Blanes on, des d’aleshores, està restringit l’accés. Inicialment, la intervenció d’emergència havia d’executar-se al març, però l’estat d’alarma decretat per la pandèmia de la COVID-19 va obligar al seu ajornament.

Una segona aportació, de 20.000 metres cúbics més, correspon a la reposició anual de sorra a càrrec de l’Autoritat Portuària de Barcelona, en aplicació de la Declaració d’Impacte Ambiental de les obres d’ampliació del Port. Unes intervencions que es realitzen des de l’any 2015 coincidint amb l’inici de la temporada de platges, amb un parèntesi a l’estiu de 2016.

Els treballs

Els 40.000 metres cúbics de sorra que contemplen les dues intervencions provindran del fons marí de Port Ginesta. Es transportaran amb una draga fins a la platja de Gavà, on es vessaran mitjançant una canonada submergida.

Posteriorment, i amb maquinària d’obres adequada, la sorra es repartirà de manera uniforme per un tram de 200 metres de longitud a banda i banda del carrer de Blanes. Això obligarà a tancar tota la zona de sorra afectada durant l’abocament, excepte un pas per a vianants a tocar de les dunes. No es descarta, però, fer l’operació en dos trams, que s’anirien reobrint així com avanci la intervenció.

A la mateixa sorra s’instal·laran uns contenidors, grups electrògens insonoritzats, dipòsits, eines i projectors degudament senyalitzats i protegits que aniran desplaçant-se. Aquestes zones serviran d’estacionament de les màquines de moviment de terres quan estiguin aturades.