Mesures contra la calor
Foto: Xavi Cabo

Davant la coincidència de l’onada de calor amb la celebració de la Festa Major de Sant Pere, l’Ajuntament ha decidit posar en marxa un seguit de mesures per tal d’evitar ensurts entre una ciutadania que des d’avui i durant tot el cap de setmana omplirà places i carrers per gaudir de les activitats programades.

Una d’aquestes mesures és el baldeig dels espais de la via pública que esdevindran els principals escenaris de la Festa Major. Aquesta intervenció, a càrrec de l’empresa municipal PRESEC, es farà amb els nous camions cisterna proveïts d’aigües freàtiques.

 

Per altra banda, durant les activitats a l’aire lliure es reforçarà el repartiment d’ampolles d’aigua mineral de manera gratuïta.

A més, des d’avui i fins diumenge romandran oberts el Casal Municipal de la Gent Gran el Centre i La Casa Gran d’ 11 a 14 i de 17 a 20 h perquè les persones que ho necessitin puguin aixoplugar-se de les altes temperatures en un espai amb aire condicionat.

Una altra de les mesures activades ha estat la suspensió de l’exhibició de gimnàstica rítmica prevista per aquesta tarda a la plaça de Jaume Balmes, una decisió consensuada amb els clubs organitzadors, CCR i Club Rítmica Gavà.

Recomanacions i consells d’autoprotecció

  • Eviteu les hores centrals del dia per a fer activitats d’esforç a l’aire lliure.
  • Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació
  • Beveu força aigua sense esperar a tenir set. Eviteu les begudes alcohòliques, el cafè, el te i les begudes refrescants ensucrades.
  • Feu àpats lleugers
  • Si no disposeu de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar, almenys, un parell d’hores en un lloc climatitzat o bé en indrets frescos i a l’ombra. En cas de molta sensació de calor, mulleu-vos la cara i fins i tot la roba, o preneu una dutxa o un bany fresc.
  • Porteu roba lleugera, de colors clars i no ajustada; calçat fresc, còmode i que transpiri; poseu-vos una gorra o un barret i utilitzeu protecció solar.
  • A casa, abaixeu les persianes i eviteu que el sol entri directament. Obriu les finestres a la nit per refrescar la casa.
  • Si observeu una persona amb algun signe d’esgotament per calor o de cop de calor, procureu posar-la a l’ombra en un indret fresc i refresqueu-la: doneu-li aigua fresca, mulleu-la (mànega, dutxa o banyera, tovallola molla), venteu-la i aviseu a l’atenció mèdica urgent (112).

També és important identificar les persones més vulnerables i els grups de risc, com són les persones amb malalties cròniques, els infantis i la gent gran, ja que són els que pateixen els efectes de la calor severa. Aquests col·lectius, que s’han d’hidratar sovint perquè poden estar deshidratats i no tenir sensació de set.

Quant als animals de companyia, traieu-lo a passejar en les hores més fresques i procureu que no s’estiguin al sol i hidrateu-los.