PSC
Miquel Iceta, acabant d'arribar a Gavà

Miquel Iceta, primer secretari del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), ha assegurat en el dia en el que, després de sis mesos, els estudiants catalans tornen a trepitjar les aules per primer cop, que “sense escola no hi ha país ni hi ha futur”. El PSC d’Iceta vol “escoles obertes, escoles vives i escoles segures. El nostre país ha de fer de l’educació una prioritat essencial i, tot i que segurament els darrers anys han mancat les inversions suficients i la contractació de professorat suficient, l’escola ha tret el millor d’ella mateixa i ha estat capaç de fer front a una pandèmia”.

Iceta ha assenyalat el compromís del seu partit “amb la comunitat educativa, amb las famílies de Catalunya, i amb el nostre sistema educatiu”. També ha afegit que “avui que comença el curs tenim esperança, alegria i confiança per tal que es mantinguin a les aules tot el curs. Sabem que afrontarem dificultats, que en algun moment hi haurà contagis i que caldrà prendre mesures excepcionals, però el PSC està avui al costat de la comunitat educativa celebrant aquest inici de curs i mostrant la nostra solidaritat i suport amb tots per arribar a bon port el proper juny”.

PSC
Iceta, en un moment del seu parlament

El primer secretari ha pronunciat aquestes paraules aquest matí a Gavà enfront de l’Escola Maria Felip, un Centre d’Ensenyament especial que no ha estat escollit a l’atzar: “Mai ens cansarem d’afirmar el paper inclusiu de l’escola i que la gent que requereix d’una especial atenció tingui el màxim suport del conjunt de la societat i de totes les administracions”.

PSC
Sánchez, en un moment del seu parlament

Iceta ha estat acompanyat en aquesta compareixença per l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, i per Esther Niubó, portaveu d’Educació al Parlament de Catalunya pel PSC. Sánchez ha recordat que, si tal i com diu Iceta les escoles són aquest curs uns llocs oberts i segurs, serà “gràcies a l’esforç dels equips docents, de les direccions dels centres educatius i dels pares i mares que han fet un esforç extraordinari per tal de poder habilitar les escoles i per tal que es pugui reprendre l’activitat educativa”.

L’alcaldessa també ha volgut posar de manifest que “és essencial i necessari que els alumnes tornin a les escoles, l’educació és la millor garantia d’equitat al nostre país i per tant, tot i que estem vivint unes circumstàncies excepcionals a causa de la pandèmia, és absolutament necessari reprendre aquestes activitats”.

Tot i aquest missatge en positiu, Sánchez no s’ha estalviat de ressenyar “les incerteses amb les que comença el curs, i els dèficits que patim en el nostre sistema educatiu, potser per una manca d’inversió i una manca de posar l’ensenyament en primer lloc com a prioritat de país a Catalunya”. Entre aquestes incerteses, l’alcaldessa s’ha preguntat “què passarà amb aquelles famílies més vulnerables que potser no tenen totes les eines i tots els dispositius que fan falta, o què passarà amb les escoles quan hi hagi problemes de manca de professors i s’hagin de fer suplències”.

Sánchez ha recordat que “des dels ajuntaments i des del PSC hem demanat sovint al Departament d’Ensenyament que hi hagués una major planificació, una major previsió, que hi hagués una major dotació als centres educatius per garantir una educació amb qualitat, i, tot i que s’han fet esforços, sabem que encara manquen moltes coses”.

PSC
Esther Niubó, en un moment del seu parlament

Esther Niubó, de la seva banda, s’ha manifestat en la mateixa línia que els seus col·legues de partit i ha afegit que “comença avui el que és segurament el curs més complicat dels darrers anys, i amb un context ja de base bastant negatiu que és herència de 10 anys d’aquest govern independentista. Tenim una educació infrafinançada que està molt lluny de percentatge d’inversió que marca la pròpia Llei d’Educació de Catalunya. Som una de les regions europees amb més segregació escolar, i a més tenim una taxa d’abandonament escolar prematur per sobre no només de la mitjana europea sinó també per sobra de la mitjana espanyola”.

A tot aquest escenari s’hi ha sumat l’actual situació de pandèmia davant la que “el govern de la Generalitat no ha estat a l’alçada. Malgrat l’arribada de més de 400 milions d’euros en inversió en educació del govern de Pedro Sánchez, hem trobat a faltar per part de la Generalitat aquest compromís i aquesta inversió i aportació de recursos extraordinaris per afrontar aquest curs amb les màximes garanties”.