Mònica Yepes i Marc Martínez
Mònica Yepes i Marc Martínez publiquen el seu segon conte, “L’orca Niko i l’illa del fantasma”

Els gavanencs Mònica Yepes i Marc Martínez publicaran el proper 18 d’abril el seu segon conte, “L’orca Niko i l’illa del fantasma”. Ho faran sota el segell de l’editorial Babidi-bú i amb il·lustracions d’Ezequiel Tejero.

Marc ha assegurat que els dos estan “contents, tot i que hem passat uns mesos bastant intensos i estressants per arribar a temps a Sant Jordi”. La idea va sorgir de manera bastant natural ja que, tal i com explica la Mònica, “al Marc li agraden molt les orques i als dos, de fet, ens agraden molt els animals. A partir d’allà vam anar confeccionant una història que, en aquest cas, sí que és molt particular nostra”.

La filla petita de la parella va ser un punt clau en la creació del conte ja que “la nostra filla petita, la Noa, continuava el llibre i tenia molta curiositat i ens empenyia a seguir fent-lo i a enllestir-lo”. En el llibre “hem posat molts valors com ara la valentia, el superar les pors, o sobretot el medi ambient, parlem dels plàstics i del reciclatge perquè, al final, el llibre està encarant als nens, que són el nostre futur. Volem transmetre valors als infants i que prenguin consciència”.

Escollir una orca com a protagonista, que és un animal tradicionalment associat amb aspectes negatius, no ha estat tampoc una causalitat. Segons explica Marc, “és veritat que té aquesta imatges dolenta, com els taurons, però jo conec la versió més tendra del que és aquest animal, i al final és veritat que les pel·lícules alteren potser la realitat, per tant és bo posar-lo aquí per tal que es vegi l’altra cara dels animals”.

Respecte al treball amb l’il·lustrador, Mònica destaca que “li ha donat un toc diferent i estem molt contents, va ser una meravella treballar amb Ezequiel, va entendre des del principi què és el que volíem aconseguir amb les il·lustracions, i ens ha agradat molt el resultat”.

El llibre surt a la venda el proper 18 d’abril i els seus autors el recomanen a partir de 5 anys. Mònica explica, però, que això “és una recomanació que sempre posen les editorials, però per nosaltres els llibres són a partir de zero anys, sempre que tu acompanyis a l’infant el pot llegir i li pots explicar les il·lustracions. Sí que és veritat que a partir dels 5 anys poden entendre millor el llibre sense cap ajut, però nosaltres creiem que la lectura és per qualsevol edat”.

Hi ha una diferència important respecte al primer conte que van publicar l’any 2020, “I el meu rugit?”: “Aquell conte es va publicar amb una tirada per tota espanya i aquest hem decidit fer-lo en idioma català i només a Catalunya perquè, per les funcions de venda que hem vist i per com està aquí el mercat, crèiem que era més necessari fer-lo en el nostre idioma, que és el que coneixem, i l’editorial també ens ha donat via lliure a decidir com el volíem fer”.

El 23 d’abril, dia de Sant Jordi, disposaran a Gavà d’un petit espai per poder presentar-lo, tot i que la ubicació exacta i l’horari encara estan per determinar.