Mostra Agrícola 2023

Elaborada per la pagesia gavanenca, la Mostra Agrícola és el reflex de l’esforç i la il·lusió d’aquest col·lectiu perquè la Fira d’Espàrrecs es mantingui fidel als seus orígens. Té lloc al pavelló Jacme March, on exposen els participants en el concurs d’espàrrecs i de paneres, que mostren la seva capacitat creativa a l’hora de fer les composicions artístiques amb llavors i verdura fresca, on l’espàrrec és el principal protagonista.

El concurs d’espàrrecs i paneres va tenir lloc per primer cop l’any 1932 i va començar com una competició entre pagesos per veure qui disposava dels millors espàrrecs. Respectant aquesta essència original, la mostra es divideix en 4 categories, amb 6 premis cadascuna:

Lots d’espàrrecs

Cada lot ha d’estar constituït per tres platons, cadascun d’ells elaborat amb una varietat diferent d’espàrrec: el blanc, el morat i el verd. Cada plató conté quatre manats d’espàrrecs que són valorats per la uniformitat de la presentació quant a mesura i color dels espàrrecs i quant a encaix en el plató

Paneres de verdures o de productes del camp

Fan com a màxim dos metres d’amplada, contenen verdures característiques de l’agricultura local gavanenca i han de tenir com a base l’espàrrec. Són preparades el dia abans de la inauguració de la Fira perquè els productes mantinguin la frescor i exhibeixin la millor qualitat.

Paneres artístiques

Es tracta de composicions de tema lliure elaborades amb l’indispensable espàrrec i tota mena de productes del camp (verdures, hortalisses, llegums, fruites, etc.). S’utilitza qualsevol part del fruit per folrar, donar forma o farcir el motlle de la figura. Els elements que se’n valoren són l’enginy creatiu i la naturalitat dels ingredients emprats.

Paneres artístiques de llavors

Són composicions de tema lliure i confeccionades exclusivament amb llavors de diferents plantes. Es poden preparar amb dies d’antelació perquè el producte no és fresc.

Espai de Participació ciutadana

Enguany la Mostra Agrícola acull un espai molt especial, el racó de participació ciutadana. Una mostra de paneres de llavors elaborades per centres educatius de la ciutat que participaran fora de concurs. Aquest racó també acollirà una exposició de figures Playmobil ambientat en el món de la pagesia i l’agricultura. L’espai s’amplia fins a la pista exterior del pavelló Jacme March, on es farà una exhibició de grafitis confeccionant un mural amb la temàtica “Temps d’Espàrrecs”, amb la col·laboració d’artistes locals.