L'inici de la ruta serà visitant l'exposició al Museu
L'inici de la ruta serà visitant l'exposició al Museu

Dissabte 12 d’octubre, a les 11 hores, el Museu de Gavà, ha organitzat l’itinerari Gavà 1939, que anirà a càrrec d’Álvaro Raez. L’activitat s’iniciarà al Museu, visitant la mostra “1939. L’abans i després. Els quatre gavanencs morts en retirada” i en ella es proposa conèixer el marc general en el que es va situar el poble de Gavà després de la Guerra Civil.

Aquesta és una de les dues activitats al voltant d’aquesta mostra de petit format que es podrà visitar fins el 31 de desembre i on es pot veure els materials de la fossa de Gurb on van ser enterrats Gabriel Ivern, Antoni Olivella, Josep Roig i Joan Solé.

Aquest és el recorregut que es farà dissabte, 12 d’octubre a partir de les 11 hores:

  1. La ruta que s’inicia al Museu, amb l’exposició de petit format “1939. L’abans i després. Els quatre gavanencs morts en retirada”, proposa conèixer el marc general en què es va situar el poble de Gavà després de la Guerra Civil. L’1 de febrer de 1939 quatre soldats republicans, fills de Gavà, van trobar la mort a Gurb (Osona). La fossa on se’ls enterrar es recuperar ara fa 10 anys.
  2. Rambla de Gavà, a l’altura de la plaça Batista i Roca El 24 de gener de 1939, dues columnes de l’exèrcit franquista van entrar a Gavà per la carretera de Begues i la de Castelldefels i es van reunir aquí mateix, a la Rambla.
  3. Rambla Maria Casas, altura del monument a Anselm Clavé. en la immediata postguerra s’erigí una creu (La Cruz de los Caídos) en honor a aquells que varen donar la seva vida “Por Dios y por España”.
  4. Edifici de la Unió de Cooperadors. L’equipament fou reconvertit per les noves autoritats per donar cabuda a la diferents seccions de la FET-JONS (femenina, juvenil i auxili social)
  5. Antic Ajuntament/Casa de la Vila.  Aquest edifici fou ininterrompudament des de 1927 fins el 2003 la seu del poder municipal. Es parla de comissió gestora, i el nomenament dels posteriors consistoris.
  6. El refugi antiaeri de la Rambla. Molt ràpidament en situació sobre el refugi: per què es va construir, qui ho va fer, la situació d’angoixa al seu interior durant un atac aeri, etc.
  7. Carrers Fortià Casanovas i Cap de Creus. S’introdueix la depuració ideològica molt clara en la configuració dels carrers gavanencs, en línia amb el que se estava fent en altres localitats.
  8. Església Sant Pere: L’anterior església va ser cremada immediatament després de començar el conflicte, el juliol de 1936, per part de milícies antifeixistes de la CNT i la FAI .

Segona activitat

L’altra activitat se celebrarà el 14 de novembre, a les 19 h i anirà a càrrec de la Doctora Queralt Solé professora d’Història Contemporània a la Universitat de Barcelona, i especialista en memòria històrica. Com a responsable de la Unitat de Desapareguts i Fosses Comunes del Memorial Democràtic, explicarà com va anar el procés d’inici de recuperació de les despulles dels assassinats durant la Guerra Civil , i com la fossa de Gurb esdevé un referent per a les intervencions posteriors.

Les persones interessades han de fer inscripció prèvia gratuïta al Tel. 93 263 96 50.