A l'exposició es pot veure la làpida amb els noms dels quatre gavanencs
A l'exposició es pot veure la làpida amb els noms dels quatre gavanencs

Per commemorar els 80 anys del final de la guerra civil 25 museus de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona han preparat l’exposició col·lectiva “1939. L’abans i el després”, que proposa un itinerari pels diferents equipaments per conèixer, a través del llegat que allotgen, com es van viure els fets històrics en cada municipi. A Gavà la mostra està dedicada als quatre soldats republicans que van trobar la mort a Gurb l’1 de febrer de 1939. Allí mateix van ser enterrats en una fossa comuna, senyalitzada posteriorment amb una làpida, un dels objectes presents a l’exposició.

“La iniciativa de commemorar el 80 aniversari de la fi de la Guerra Civil surt de 25 museus i la Diputació i cadascun van fer el que consideraven oportú. En el cas de Gavà ens va semblar interessant tractar el fet dels quatre soldats republicans gavanencs que van morir en un dels últims combats que van tenir lloc al final de la Guerra Civil ”, explica el director del Museu, Josep Bosch.

A l’exposició a més d’uns panells informatius es poden veure diferents objectes: “Hi ha alguns objectes que es conserven al Museu que tenen a veure amb aquest episodi com la làpida que els familiar van posar a la fossa comuna on aquests quatre soldats van ser enterrats molt a prop del lloc on devien morir i una petita ampolla que va ser trobada dins de la tomba dins de la qual hi havia una nota en què es dóna a entendre que van morir en el context d’un combat, l’any 1939 a mans de les forces franquistes”.

Al voltant de l’exposició es faran dues activitats. La primera d’elles, a càrrec d’Álvaro Raez, serà un itinerari pel Gavà de 1939 el 12 d’octubre, a les 12 hores. La ruta s’iniciarà al Museu, visitant la mostra i en ella es proposa conèixer el marc general en el que es va situar el poble de Gavà després de la Guerra Civil.

L’altra activitat se celebrarà el 14 de novembre, a les 19 h i anirà a càrrec de la Doctora Queralt Solé professora d’Història Contemporània a la Universitat de Barcelona, i especialista en memòria històrica. Com a responsable de la Unitat de Desapareguts i Fosses Comunes del Memorial Democràtic, explicarà com va anar el procés d’inici de recuperació de les despulles dels assassinats durant la Guerra Civil , i com la fossa de Gurb esdevé un referent per a les intervencions posteriors.