L’arqueòleg Joan Daura i l’arqueòloga Montserrat Sanz, directors de l’excavació de la Cova Bonica de Vallirana, han explicat al Museu de Gavà com eren els primers pobladors del Baix Llobregat i quina fisonomia tenien. Asseguren que les poblacions del neolític que vivien a la zona, fa més de 7.000 anys, no eren gaire diferents de les d’ara. I ho saben gràcies a l’estudi genètic d’una dent trobada entre les restes òssies de la Cova Bonica.
Joan Daura ha explicat que “en aquest cas hem fet un estudi genètic sobre un d’aquests individus, no sobre tots. Sabem que era un individu femení, per tant, era una dona adulta que tenia el cabell fosc i la pell clara, i també tenia els ulls foscos”.
L’estudi genètic també els ha permès saber que aquestes poblacions tenien, com moltes persones actualment, intolerància a la lactosa; que es basaven en una economia productiva, és a dir, que eren pagesos i ramaders; i que van fer moviments migratoris a través del mar Mediterrani. “Segurament amb una mena de navegació propera a la costa”, assegura Daura, “en el cas d’aquesta senyora de Vallirana, sabem que els seus ancestres els hauríem de buscar a les costes del mar Adriàtic. O sigui que població de tota aquella zona, pràcticament del centre de la Mediterrània, es va desplaçar aquí, segurament buscant noves terres de cultiu”.
Aquesta conferència s’ha emmarcat en les Jornades Europees d’Arqueologia, una iniciativa que, a través de diverses activitats, vol apropar l’arqueologia a tots als públics, i que a Gavà comptarà amb altres propostes.
Noemí Casado, directora del Museu de Gavà, creu que “aquestes jornades són una oportunitat de posar en relleu tot el ric patrimoni, en aquest cas arqueològic, que tenim a la nostra ciutat. En aquest sentit, a més d’aquesta conferència, recuperem l’hora del conte juntament amb la biblioteca Marian Colomé, per als més petits de la casa, i dissabte farem una visita guiada a l’exposició temporal l’Art primer”.
Fins al 17 de setembre, a més, tothom que ho vulgui pot visitar al Museu de Gavà l’exposició “La Cova Bonica de Vallirana”, on s’explica la importància d’aquest jaciment en què s’està excavant des del 2008, i que incorpora una visió global de les coves del Baix Llobregat.