forns
En marxa la neteja dels forns de calç i ceràmica de Can Llong

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha visitat aquest matí els forns de calç i ceràmica ubicats en les rodalies de la Masia de Can Llong, a prop del barri de La Sentiu. Aquests forns estan sent netejats per l’Ajuntament de Gavà i el Grup Ecologista Quercus degut al seu alt valor patrimonial i històric. En total n’hi ha dos forns de ceràmica i uns vuit de calç.

Ángel Losada, que és membre de Quercus, ha estat l’encarregat de guiar la visita i d’explicar el valor de cadascun dels forns. Segons Losada, amb aquestes tasques “es protegeix el nostre patrimoni i a la vegada es divulga el que tenim”.

Els darrers forns d’aquesta zona són pre-industrials, daten del segle XVIII fins a mitjans del XIX, i van deixar de funcionar quan es van abandonar per traslladar la producció a les bòbiles que actualment coneixem i que estaven ubicades on hi és avui dia l’Estadi Municipal. Els més antics, però, ja els van utilitzar els romans i els ibers, podrien tenir més de 2.000 anys.

Les tasques consisteixen exactament en “netejar i adequar l’entorn en tot el que té a veure sobretot amb pins i arrels però en general amb tot el que pot esquerdar les parets, això ho fa l’Ajuntament, mentre que després Quercus, en col·laboració amb l’UME, el que fa és netejar les olles de brossa que hi pot haver”.

Losada està molt satisfet amb la implicació de l’Ajuntament en aquestes tasques ja que d’aquesta manera “es protegeix el nostre entorn i al mateix temps es destapa el patrimoni que està amagat sota la vegetació, i aquí tenim un patrimoni cultural riquíssim”.