Nou espai de dol gestacional i perinatal al cementiri
Nou espai de dol gestacional i perinatal al cementiri

El Cementiri Municipal ha habilitat una zona de dol gestacional i perinatal al costat de l’accés de l’avinguda Joan Carles I, entre el mur de tancament d’aquesta banda del cementiri i 3 grans xiprers. El nou espai, segons ha explicat l’alcaldessa, Gemma Badia, “servirà per donar resposta a les sensibilitats dels nous temps i resoldrà una mancança històrica i esdevenir un punt de reflexió i silenci per als qui han patit aquesta pèrdua. Així mateix, es dona l’opció, com a gest simbòlic, de poder penjar unes figures en forma d’orenetes si les famílies ho consideren pertinent”.

Obres d’ampliació

Aquesta novetat s’emmarca en el projecte d’ampliació de l’equipament, unes obres actualment en execució per l’Ajuntament pressupostades en 575.000 euros i que, segons ha precisat Badia “estaran acabades a principis de l’any vinent i permetran donar resposta a les necessitats de la nostra ciutat que cada vegada creix” guanyant 7.243 metres quadrats, dels quals 3.790 m² s’integren al recinte actual i altres 3.452 m² es destinen a la creació d’un aparcament amb 105 places (3 per a persones amb mobilitat reduïda) i una plaça adjacent. Segons Badia, “tant aquest espai, com l’antic solar dels busos, esdevindran també zones d’estacionament adequades i ben il·luminades per disuadir que els vehicles entrin tant al nucli urbà”.

Es construiran 104 nínxols agrupats edificacions de 4 plantes

El projecte contempla, entre altres millores, construir 104 nínxols agrupats edificacions de 4 plantes formant carrers entre elles i amb un eix central amb illes d’estada amb bancs i enjardinament. L’adequació d’aquest espai permetrà la construcció progressiva de fins a un miler de nínxols més i uns 600 columbaris atenent les necessitats que es vagin generant en els pròxims anys.

També es crearà un nou accés per a vehicles des del carrer Sant Lluís, reservant l’entrada per Joan Carles I exclusivament per a vianants, i es farà una nova connexió, més ampla, per tal que els cotxes fúnebres disposin de prou espai per accedir per la part mes antiga. Aquesta actuació perllongarà l’eix de vianants que, paral·lel al carrer Sant Lluís, travessa tot el cementiri.

D’altra banda s’edificarà un mur que delimitarà de manera definitiva el cementiri. La tanca del carrer de l’Argila serà més baixa i transparent, mentre que la del carrer Sant Lluís serà més alta, de bloc de formigó pintat i es cobrirà de plantes enfiladores per minimitzar el seu impacte davant de les edificacions de l’altra banda del carrer.