Hub de Innovación en Economía Circular
Nou pas endavant del Hub de Innovación en Economía Circular

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha participat aquest matí a la tercera reunió del Hub de Innovación en Economía Circular, un espai de col·laboració públic privat per avançar cap a un nou model econòmic. A més de l’Ajuntament de Gavà, integren el projecte els ajuntaments de Sevilla, Gijón, San Fernando i Sestao i els organismes privats Aigües de Barcelona, Vodafone, CETAQUA, i TECH Friendly. A més, recentment s’han incorporat a la iniciativa l’Ajuntament de Sant Cugat i les empreses Iberdrola i CELSA.

Raquel Sánchez ha presentat al seminari virtual “Innovació i Ciutats Circulars” on ha parlat de la importància de promoure aquest espai de treball i de reflexió entorn al paper clau que juguen les ciutats en la transició cap a una economia circular. L’alcaldessa ha assegurat que aquesta transició s’ha de fer des d’una òptica de les polítiques d’innovació i basant el desenvolupament de les ciutats en un model sostenible des d’un punt de vista econòmic, social i ambiental.

Sánchez ha manifestat que “la crisi de la Covid-19 ens ha obligat a reflexionar sobre el model de creixement i desenvolupament econòmic tradicional. És evident que no podem continuar amb les mateixes pautes i és una obligació contribuir a un canvi sistemàtic per avançar cap a un model de producció i consum més circular, més sostenible i més resilient”.

El Hub d’Innovació en Economia Circular neix amb els objectius de constituir un pol de desenvolupament d’iniciatives innovadores basat en les ciutats circulars que ho integren; liderar esforços de circularitat, impulsant les ciutats com a principal palanca de canvi per a la transició d’un model econòmic lineal a l’Economia Circular; i crear un ecosistema territorial sostenible, basat en les 7 R’s: Repensar, Redissenyar, Reusar, Reparar,  Remanufacturar, Reciclar i Recuperar. A més, també es vol fomentar sinergies entre les ciutats i la indústria i transferir coneixement i experiències, i implicar la ciutadania fomentant l’ocupació verda i incidint en les polítiques de consum.
El nou espai de col·laboració i treball permetrà, segons Sánchez, “afrontar reptes renovats i revalidar aquells pels quals fa anys estem treballant”. En aquest sentit, l’alcaldessa ha recordat la participació activa de Gavà en xarxes de reflexió i acció que promouen la transició cap a l’economia circular. La ciutat és membre de la Xarxa de Ciutats pel Clima, de la Xarxa Innpulso, del Pacte dels Alcaldes i alcaldesses pel Clima i l’Energia, i una de les impulsores de la Declaració de Sevilla: Ciutats per una economia circular. Gavà també és la primera ciutat espanyola, i la trentena del món, a assumir els principis Water Wise Cities, promoguts per la International Water Association (IWA) per a promocionar l’ús racional dels recursos hídrics. “Volem fer de Gavà una ciutat que lideri una autèntica revolució verda, posant en el centre de les nostres polítiques la sostenibilitat i la circularitat”, ha subratllat Sánchez.