Nou Pla Local de Joventut a Gavà
Èric Plaza, regidor de Joventut, Cooperació i Cultura de la Pau

L’Ajuntament de Gavà ha aprovat el nou Pla Local de Joventut, una eina que permetrà desenvolupar les polítiques de joventut a la ciutat en els propers any amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats i expectatives dels joves del municipi.

El regidor de Joventut, Cooperació i Cultura de la Pau, Eric Plaza, ha manifestat que “el Pla Local de Joventut l’hem de revisar cada quatre anys per tal d’adaptar-lo a les noves necessitats i inquietuds dels joves i aplicar les línies d’actuació necessàries en les polítiques de joventut”.

Les accions a implementar són el resultat de les aportacions realitzades pels propis joves que han participat de forma activa en tot el procés i d’una enquesta que ha recollit la visió que tenen de la ciutat. Així mateix, prèviament es va fer un anàlisi de la realitat actual i les necessitats del col·lectiu juvenil. Plaza ha explicat que “durant el procés s’ha posat de manifest que hi ha dos temes que preocupen especialment al jovent com són l’ocupació i l’accés a l’habitatge. El nou Pla planteja accions concretes encaminades a donar resposta a aquestes necessitats”.

El resultat de tot el procés, que s’ha allargat durant prop de set mesos, s’ha concretat en tot un seguit d’accions que es desenvoluparan d’aquí al 2021. Els programes més destacats del nou Pla són la posada en marxa del Carnet Gavà Jove (presentat fa unes setmanes), les beques de mobilitat a joves estudiants o la xarxa de transició escola treball per acompanyar als i les joves en el procés d’accés al món laboral. D’altra banda, el Pla reforça els programes de cultura i oci amb la creació d’un circuit musical.

Programes a desenvolupar

Els programes a implementar en els propers anys responen a les necessitats detectades, així com a les principals línies estratègiques de la regidoria de Joventut. Els àmbits i accions a treballar són:

Educació: millorar els programes relacionats amb la xarxa Transició Escola- Treball, major difusió de la Guia educativa, accions vinculades a les jornades Educ@cció, millorar i incrementar els horaris de les aules d’estudi nocturn, i implementar beques en transport pels joves estudiants.

Treball: fomentar les estratègies d’ocupació i garantia juvenil.

Habitatge: fomentar el lloguer assequible per facilitar-ne el procés d’emancipació dels joves.

Cohesió social i territorial: propostes relacionades amb els joves i la igualtat, la diversitat sexual i programes d’inclusió.

Salut: amb programes relacionats amb uns hàbits saludables, la prevenció de conductes de risc així com donar recursos i assessorament vers la sexualitat i els joves.

Cultura i oci: amb iniciatives com un cicle festiu anual, accions de cultura urbana, implantació d’un circuit musical, suport a la creació artística i una programació juvenil d’estiu.

Informació i assessorament: accions relacionades amb la mobilitat internacional, xarxes socials, pàgina web i catàleg de cursos juvenils.

Participació: potenciar la presència dels joves en el Fòrum jove, en les comissions sectorials, en les entitats juvenils i el programa Junts Fem Barri. En aquest àmbit, els joves han participat de forma activa en el desenvolupament i implantació del Carnet Gavà Jove presentat fa unes setmanes.

Per garantir la implementació del Pla s’han establert diferents mecanisme d’avaluació, així com criteris i indicadors que permetin un correcte seguiment dels resultats i al mateix temps, ajustar-se als possibles canvis necessaris i assentar les bases de futurs Plans Locals.