Unió de Cooperadors
Aspecte exterior de la renovada Unió de Cooperadors

El projecte de reforma integral de l’edifici de la Unió de Cooperadors de Gavà ha rebut un nou reconeixement. En aquest cas Meritxell Inaraja i Mònica Mauricio han rebut una Menció Especial per part del Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona (Cateb) en el marc de la XX edició dels Premis Catalunya Construcció lliurats el passat 29 de juny.

Aquests premis reconeixen l’esforç de professionals i empresaris per millorar la gestió, la qualitat i la seguretat de la construcció a Catalunya. A l’edició d’enguany dels premis s’han presentat 136 candidatures en les diferents categories professionals, que representen una bona mostra de l’activitat duta a terme a Catalunya durant els anys 2021 i 2022. Els premis compten amb el suport del Consell de Col·legis de l’Arquitectura Tècnica de Catalunya i d’Arquinfad

La Unió de Cooperadors de Gavà

La remodelació de l’edifici, projectat en el seu dia per l’arquitecte Josep Torres Clavé, va ser finançada amb fons FEDER en el marc del Programa del patrimoni cultural i industrial de l’Àrea Metropolitana de Barcelon i respon, segons el Consistori, “a la voluntat de recuperar la funció original de l’edifici, adaptant-lo a les necessitats i al context actual”

El projecte de reforma ha buscat, segons precisen, “retornar l’edifici a l’estat original i dotar-lo de les prestacions pròpies d’un edifici d’ús públic contemporani”, raó per la qual “es van eliminar els elements superflus que s’havien afegit a l’obra originària, i es va prioritzar la recuperació de la façana principal i els colors primitius, i la conservació dels elements estructurals que es conservaven i d’alguns acabats, com l’escala, les baranes i la fusteria”.

El resultat és un equipament obert, diàfan i polivalent que, distribuït en tres plantes, pretén afavorir la col·laboració a través de la disposició dels seus espais, incorporant també, un ascensor per fer-lo accessible.