La nova Unió de Cooperadors entrarà en funcionament a la tardor
La nova Unió de Cooperadors entrarà en funcionament a la tardor

Els dies 26, 27,29 de juny i el 3 i 4 de juliol, al matí i a la tarda, es faran diferents activitats perquè la ciutadania conegui la nova Unió de Cooperadors, el nou equipament de ciutat, que entrarà en funcionament a la tardor després d’haver finalitzat el procés de rehabilitació de l’edifici. Hi haurà visites guiades teatralitzades i una exposició.

Programa de les jornades de portes obertes

Portes obertes Unió de Cooperadors, rambla Maria Casas, 120.

Dies: 27, 27, 29 de juny i 3 i 4 de juliol

Punt d’informació: D’11 a 14 hores i de 17 a 20 hores

Visites guiades teatralitzades a la Unió de Cooperadors: Passis 11.30, 12.30, 18 i 19 hores.

Durada: 30 minuts. Dinamitza: La Roda Produccions. Activitat gratuïta.

Reserva prèvia en grups de 20 persones per passi.

Exposició “Unió de Cooperadors a Gavà: d’una història complicada a un futur renovat”. A la façana del parc de la Torre LLuc.

Activitat gratuïta.

Més informació:

uniocooperadors.org – uniocooperadors@gava.cat

Obres de restauració

Les obres de reforma es van iniciar el gener de 2019 amb una inversió d’1 milió d’euros finançada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona . Prèviament, la ciutadania i les entitats van participar en el procés per decidir quina funció hauria de tenir la nova Unió de Cooperadors. Serà la seu de projectes posats en marxa per part de l’Ajuntament de Gavà, així com d’altres entitats. Entre les activitats previstes hi ha el programa la Cooperadora en el qual diversos grups presenten projectes per crear cooperatives o iniciatives similars; cicles de trobades, cursos, tallers, exposicions, xerrades…

Història
La Unió de Cooperadors de Gavà té els seus orígens l’any 1932, quan un grup de treballadors de l’empresa Roca Radiadors van instal·lar una petita bodega de caràcter cooperatiu al barri de les Colomeres. Malgrat que tothom ja parlava de “la cooperativa”, no va ser fins a l’arribada de la llei de cooperatives de 1931 que es va fundar la Unió de Cooperadors de Gavà el 1932.

L’any 1934 es va comprar un terreny a la part alta de la Rambla per construir-hi un edifici. L’encàrrec de l’obra es va fer a l’arquitecte Josep Lluís Sert, que en va confiar el disseny dels plànols a Josep Torres Clavé.

El juliol de 1936 l’obra ja estava acabada i s’havia fet el trasllat, però a causa de l’esclat de la Guerra Civil no es va arribar a inaugurar. El règim franquista va convertir l’edifici en seu de les seccions femenina i juvenil de Falange i Auxili Social, i més endavant de la Jefatura de Falange.

L’any 1973 va canviar-ne l’ús i s’hi va instal·lar la comissaria de la Policia Municipal i anys després va acollir les instal·lacions de Ràdio Gavà durat un llarg període. l’Ajuntament va recuperar l’edifici i renovar la Unió de Cooperadors després del traslladat de la comissaria de la Policia Municipal a les actuals instal·lacions a Les Bòbiles.