L’Ajuntament de Gavà posarà en marxa un servei gratuït de consultoria especialitzada en assessorament energètic. Aquesta iniciativa va adreçada a les empreses interessades a avançar cap al nou model d’economia circular en el que el consistori està treballant. Aquest servei permetrà recopilar les dades necessàries i realitzar una anàlisi dels perfils de consum mitjançant la monitorització dels comptadors de què disposen les empreses amb l’objectiu de posar en marxa, en una segona fase, un gestor energètic compartit.
Paral·lelament, aquest pla de continuïtat també inclourà oferir suport des de l’administració en totes aquelles tasques vinculades a la valorització dels residus de les empreses mitjançant la Borsa de Subproductes de la Generalitat de Catalunya i el Consell General de Cambres de Catalunya. A més, es posarà en valor el potencial de la reutilització d’aigua per usos urbans i industrials al municipi així com l’ús de recursos hídrics alternatius com un dels principis de l’economia circular.
Aquesta iniciativa s’ha presentat en el decurs d’una trobada empresarial que ha tingut lloc aquest matí organitzada per l’Ajuntament de Gavà i que ha implicat a més d’una vintena d’agents socioeconòmics del territori. En aquesta sessió de treball, Cetaqua (Centre Tecnològic de l’Aigua) ha presentat els resultats del projecte col·laboratiu d’economia circular iniciat al 2017. Aquesta tasca, realitzada en el marc d’un conveni de col·laboració signat ara fa un any per l’Ajuntament de Gavà, Aigües de Barcelona i Cetaqua, s’ha centrat en un estudi per tal de desenvolupar un model d’economia circular al municipi, vinculat a tres vectors: els residus, l’aigua i l’energia.
L’alcaldessa, Raquel Sánchez, ha explicat que “l’estudi sorgeix del compromís que des de l’Ajuntament fa temps que impulsem i que, sobretot aquest mandat, s’ha convertit en l’eix definidor de les nostres polítiques: l’agenda de la sostenibilitat”. L’alcaldessa ha destacat que “aquest projecte ens ha permès fer un mapa de l’economia circular a la nostra ciutat i conèixer les possibilitats que tenim per implementar aquest nou paradigma”.
Sánchez ha mostrat el seu convenciment que “a l’Estat espanyol veurem grans canvis, grans reformes, unes reformes del tot necessàries que, a través de marcs normatius estatals, el teixit econòmic haurà d’aplicar per anar en aquesta direcció, i per tant és important avançar-se a més tenint en compte que a Gavà, per la seva configuració geogràfica i pels seus recursos, això, a més de ser necessari, també és possible”.
A la sessió, l’encarregada del projecte a Cetaqua, Marina Isasa, ha detallat les oportunitats circulars a implementar. Destaquen la transició cap a un gestor energètic conjunt per a les empreses industrials, l’ús d’aigües regenerades per usos industrials i de rec, i la conversió de residus industrials en matèries primeres d’altres processos productius. Segons Isasa, “l’estudi és el resultat d’un intens treball que ha implicat 25 entitats i 15 empreses. Hem pogut identificar fins a 9 oportunitats circulars a Gavà, de les quals hem definit el seu impacte ambiental, social i econòmic, posant l’èmfasi a detectar oportunitats aplicables per a les empreses”.
El servei gratuït de consultoria especialitzada en assessorament energètic, de fet, s’emmarca dins de l’objectiu de l’Ajuntament de Gavà de donar-li continuïtat a l’estudi de Cetaqua. El consistori, mitjançant un pla anomenat “Pla de Continuïtat 2018-2019, avançant cap a la implementació d’oportunitats de circularitat al territori”, vol donar suport a les diferents empreses del municipi en l’execució d’un model de transició energètica als polígons de Gavà. Per a la seva posada en marxa, se signarà en breu un nou conveni entre l’Ajuntament, Aigües de Barcelona i Cetaqua.